Početna»Novosti»Gotov je pandemijski bum onlajn prodaje vina?
11.08.2020.

Gotov je pandemijski bum onlajn prodaje vina?

Podaci sajta Wine Searcher pokazuju da se globalno tržište, nakon oštrog skoka prodaje vina tokom proleća, polako vraća na obrasce od pre pandemije

novost gotov je pandemijski bum onlajn prodaje vina vinski magazin vino fino
Sećate li se "davnih dana" iz marta, aprila i maja, kada je jedan od stereotipova o provođenju vremena u karantinu podrazumevao uživanje u čaši (ili dve, tri...) odličnog vina, kao utehe za izgubljeno proleće? Širom sveta, proleće je donelo pravi bum u onlajn prodaji vina, ali najnoviji podaci sa sajta Wine Searcher pokazuju da je pandemijski "medeni mesec" prošao i da se tržište polako vraća na obrasce od pre pojave novog virusa korona.

Globalni podaci za jul govore da su ljudi na sajtu Wine Searcher tragali 17 procenata više nego u julu prošle godine. Ovo bi bio podatak koji bi umnogome utešio vinarije, kritično ugrožene posledicama pandemije, da u junu ova razlika nije iznosila čak 45 procenata u korist ove godine, a u aprilu - 33 procenata. Ove brojke pokazuju da se navike kupaca vraćaju u stare okvire, a postoji i zebnja da bi budući meseci, koji će svakako, kod stotina miliona ljudi, biti u znaku teških finansijskih nedoumica i zebnji za ličnu profesionalnu budućnost, mogli doneti čak i pad prodaje u odnosu na prošlu, mnogo bezbrižniju godinu. Podatke sajta Wine Searcher, koji su, valja reći, dosta "sirovi" i nestratifikovani - to su jednostavno statistike o pretragama - potvrđuje i istraživanje ugledne kuće Nielsen koja je od marta zabeležila oštar rast interesovanja za vino, a sada, krajem leta, detektuje vraćanje na staro.

Zanimljiv je podatak da je Severna Amerika u najmanjoj meri posegla za tešenjem putem kupovine vina - do avgusta ove godine zabeležen je rast od samo 10 procenata u odnosu na 2019. Još je zanimljivija brojka vezana za Afriku, gde je registrovan rast od čak 73 procenta. U Evropi je zabeležen rast od 19 procenata, a u Aziji od 18 procenata.

Što se Kine tiče, to je zemlja u kojoj vinopije još uvek nisu stekle naviku da same piju vino kod kuće, i ovo se dramatično odrazilo na podatke o pretragama na sajtu Wine Searcher. Podaci za jul su porazni - zabeležen je pad od čak 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine.
Meteorološka jesen na severnoj hemisferi počinje za samo tri nedelje, a sa njom će, u mnogim zemljama, doći i do znatno povećanih briga za neposrednu budućnost, trenutno umnogome oblikovanu širenjem mikroorganima koji je naprečac promenio živote milijardi ljudi. Ostaje da se vidi da li će nam vino ponovo poslužiti kao "rame za plakanje", podsetnik na lepše dane i spona sa normalnošću.