Početna»Novosti»Grad, mraz i vrelina desetkovali rod božolea
26.08.2019.

Grad, mraz i vrelina desetkovali rod božolea

Proizvođači čuvenog vina izgubili više od četvrtine roda

novost grad mraz i vrelina desetkovali rod božolea vinski magazin vino fino

Ove jeseni će ljubitelji vina uživati u božoleu izvanredno visokog kvaliteta, ali vrlo niskog prinosa: vremenske nepogode koje su trajale još od ranog proleća desetkovale su vinovu lozu u apelaciji Božole i smanjile rod za najmanje 25 odstto, kaže potpredsednik grupacije Inter Beaujolais, David Ratinje.

- Berba 2018. bila je vrlo dobra, sa 800.000 hektolitara vina. Ove godine biće manje od 600.000 - rekao je Ratinje i objasnio da je ovako nizak prinos posledica aprilskog mraza, letnjih talasa vreline i brutalnih oluja sa gradom koje su pogodile ovu vinsku regiju.

- Ove godine imali smo, sasvim u skladu sa najavama meteorologa, seriju ekstremnih klimatskih događaja. Nema više sredine, ne dešava se da pada samo kiša ili da imamo samo jednu oluju. Osamnaestog avgusta imali smo tri velike oluje sa gradom, uz još nekoliko manjih, uz obilje kiše - govori Ratinje i dodaje:

- Pri tome, temperature su bile ekstremno visoke, iznad 40 stepeni Celzijusa. Uz to - suša. To nije normalno vreme - rekao je.

Oluja od 18. avgusta posebno je teško pogodila regiju, napravivši za četiri sata prosečnu štetu od 20 do 50 procenata. Regija Pjer Dore, u srcu apelacije Božole, posebno je teško pogođena: u kući Domaine J. P. Riviere kažu da je grad pogodio 15 od 25 hektara vinarije, a ukupni gubici koje su zajedno proizveli mraz, vrelina i grad iznose čak 75% prinosa.

Francuski vinari kažu da čokote ništa nije moglo spasti od grada veličine lopti za boćanje, i nadaju se da sledeća godina neće pratiti sve zlokobniji obrazac povećanja frekvencije ekstremnih vremenskih pojava.