Početna»Novosti»Grad naneo ogromnu štetu šumadijskim vinogradima
15.06.2018.

Grad naneo ogromnu štetu šumadijskim vinogradima

Najteže su pogođeni vinari u okolini Aranđelovca, Velike Plane, Smederevske Palanke i Topole, a vinarija Radovanović pretrpela je stopostotnu štetu

novost grad naneo ogromnu štetu šumadijskim vinogradima vinski magazin vino fino

Nevreme koje u sredu pogodilo delove Srbije ostavilo je za sobom pustoš na njivama, u voćnjacima i vinogradima. Među vinskim regijama najteže je pogođena Šumadija, gde je u nekim vinogradima šteta procenjena na sto procenata, dok je u drugima uništeno 20 do 40 odsto ovogodišnjeg roda grožđa.

Tužne fotografije devastiranih vinograda u kojima nije ostalo ničega osim polomljenih grana, preplavile su socijalne mreže. U mnogim vinogradima nije uništena samo ovogodišnja berba, već je vinova loza toliko oštećena da će oporavak trajati i naredne godine. Najteže su pogođeni vinari u okolini Aranđelovca, Velike Plane, Smederevske Palanke i Topole, dok su u ostalim delovima Šumadije vinari prošli bez štete ili sa neznatnim oštećenjima.

U Vinči je danas povodom ove elementarne nepogode održan hitan sastanak udruženja šumadijskih vinara. Vinari su na sastanku sagledali štetu prema trenutno dostupnim podacima i doneli odluku da se obrate državi za pomoć, kako bi bar donekle uspeli da saniraju nastalu štetu.

Vinar Mija Radovanović kaže da katastrofu nije bilo moguće sprečiti

Jedna od najteže pogođenih vinarija je krnjevački Podrum Radovanović, gde je šteta u vinogradima potpuna. Grad je sravnio većinu vinograda na površini od oko 40 hektara. Vlasnik Miodrag Mija Radovanović, jedan od najpoznatijih srpskih vinara, kaže da protiv ovakve nepogode prave zaštite gotovo da nema:

- Ako je pre par nedelja stradao jedan Bordo u Francuskoj, mnogo uređenijoj zemlji, gde se ozbiljna sredstva izdavajaju na zaštitu, onda je jasno da je teško odbraniti se od nepogode ovakvih razmera - rekao je on i dodao:

- Vinarski posao je veoma težak, nije to samo ona lepa strana, kada se u vinu uživa. Sad razmišljamo kako dalje, da potrošači što manje osete ovu situaciju i kako da što bolje oporavimo što bolje naše vinograde, kako bismo naredne godine imali rod - zaključio je Radovanović.

Veselin Despotović, vlasnik vinarije Despotika kaže da su vinogradi koji su zakačeni gradom potpuno uništeni:

- Vinogradi nam se nalaze na različitim lokacijama, tako da grad nije uništio sve. Šteta je napravljena u vinogradu na poziciji Golobok, kao i oko same vinarije dok je ostalo netaknuto, pa ćemo ipak imati dovoljno za preradu, ako do kraja sezone sve bude u redu. Pored vinograda, imamo štetu na vozilima, kao i na objektima - rekao je.

Na pitanje da li su vinogradi bili osigurani, Despotović kaže:

- Ja ne znam ni jednog vinara koji osigurava svoje vinograde, jer je to još uvek skupo i neisplativo. Vama neko premijom može da nadonadi štetu na biljci, ali ko će da nadoknadi gubitak geografskog porekla za tu godinu i izgubljenu dobit na tržištu? To kod nas nije praksa u vinarstvu - rekao je.

Štetu je imala i vinarija Aleksandrović iz Vinče kod Topole, ali je dobar deo vinograda ipak ostao sačuvan.

- Vinograd koji imamo u Vinči je pretrpeo totalnu štetu, dok je onaj na lokaciji Ježevac delimično oštećen. U vinogradu Bokanja štete gotovo da nije ni bilo, tako da će na kraju kod nas ipak ostati dovoljno grožđa za preradu - naveo je Aleksandar Marinković iz vinarije Aleksandrović.


Vinarija Despotika pretrpela je štetu u vinogradima, na objektima i vozilima

Danas je u Šumadiji boravila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u delegaciji koja na terenu procenjuje štetu. Ona je danas bila u Topoli, a sutra će, prema najavama, obići i Smederevku Palanku.

Dok je sa jedne strane ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo kako je tokom nevremena ispaljeno 1164 raketa, od toga samo sa Bukulje 225, vinari su nezadovoljni reakcijom protivgradne zaštite. Čuje se i kako je sa nekih stanica ispaljeno samo po nekoliko raketa, što je nedovoljno za razbijanje takvih oblaka.

Prema trenutnim informacijama sa terena, izgleda da je nevreme je zaobišlo okolinu Šumadijskog vinogradarskog rejona, pa su vinogradi u smederevskom, levačkom, mlavskom i jagodinskom vinogorju za sada ostali netaknuti. Međutim, meteorolozi najavlju mogućnost nepogoda i u narednim danima, posebno u Pomoravlju.