Početna»Novosti»GRAŠAC ZA ARHIVU
31.01.2023.Piše: Dušan Vranić

GRAŠAC ZA ARHIVU

Iz somelijerske beležnice Dušana Vranića stižu opis i ocena sa degustacije Grašca 4.0 2021 vinarije Verkat

novost graŠac za arhivu vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, u svom novom tekstu za Vino & Fino piše o novom grašcu vinarije Verkat – po njegovom mišljenju, jednom od najboljih belih vina iz Srbije koje je do sada probao u karijeri!

Piše: Dušan Vranić

Grašac 4.0 2021
Vinarija Verkat, Fruška gora


Vino slamnasto žute boje, preliva se zelenkasto i već na izgled nagoveštava svežinu koja nas čeka na nosu. Počinje sa sveže oljuštenim belim grejpfrutom i primarnim notama zrele kajsije, vinogradarske breskve, grilovanog ananasa, rendane kore pomorandže i sočnog mejer limuna, a nastavlja u pravcu bosiljka i belog bibera, sa mineralnim tonom mokrog kamena. Vino je srednjeg tela, ali sa puno tenzije u strukturi i „elektriciteta“ na nepcima. U ustima se arome smenjuju redom, od voća do mineralnosti, a sve završava krešendom hrskave svežine koja se pretapa u prijatno gorkastu završnicu koja ne prestaje.

Ovo je vino izvanredne preciznosti, sortnosti i očiglednog uticaja mikroklime i specifičnog podneblja – jer je sigurno da se nigde drugde nećete sresti sa ovakvim grašcem. Budite uvereni da imate posla sa vinom ogromnog potencijala za dugo čuvanje i odležavanje. Jednostavno, u pitanju je najbolje vino od sorte grašac sa kojim sam ikada imao priliku da se susretnem. Iz tog razloga, i moja ocena je izvanredno visoka – 98 poena i to je ujedno i najviša ocena koju sam ikada dodelio nekom belom vinu, ako izuzemo pojedine Grand Cru etikete iz Burgundije. Bravo!