Početna»Novosti»Gurmanski vodič kroz svet američke mafije
16.11.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gurmanski vodič kroz svet američke mafije

U Beogradu je, uz degustaciju špageta po omiljenom receptu Ala Kaponea, predstavljena knjiga Naša kuhinja (Cucina nostra) Mikela Majkla Anselma

novost gurmanski vodič kroz svet američke mafije vinski magazin vino fino
Kuvar američke mafije autora Mikela Majkla Anselma pod nazivom Naša kuhinja (Cucina Nostra) domaćim gastro novinarima i ostalim gastronomima predstavljen je prošle nedelje u Beogradu. Događaj se odigrao u Centru za delikatesna istraživanja – Kompot gde su prisutni, nakon predstavljanja knjige, bili u prilici i da uživaju u ukusu Al Kaponeovih špageta pripremljenim po receptu iz ove knjige.

O ovom zanimljivom kuvaru govorili su kulturolog Dimitrije Vujadinović i Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće Prometej. Oni su ispričali interesantne detalje iz kulture svakodnevnog života pravih Sicilijanaca, kako na Siciliji tako i u Americi, i to kroz raznovrsnu i bogatu trpezu koja je bila znak materijalnog statusa Sicilijanaca u Americi. Poslednje čega bi se jedan Sicilijanac odrekao je veliko uživanje u jelima, u ukusu i mirisu hrane koja ga direktno podseća na to ko je i odakle poreklom, piše autor knjige, a ovaj kuvar upravo je inspirisan Malom Italijom, četvrti u Njujorku i njenim mnogobrojnim restoranima sa tipičnom sicilijanskom kuhinjom.

Do danas, objavljeno je mnogo knjiga na temu recepata jela italo-američke kuhinje, od kojih je definitivno najpoznatiji kuvar čuvenog šefa i člana Koza Nostre, Džoa Čipole. Džo se doselio u Ameriku 1903. i postao kuvarska legenda trima generacijama članova Koza Nostre, a u ovoj knjizi je i nekoliko njegovih recepata, mada je ceo kuvar satkan uglavnom od autentičnih recepata, „iz prve ruke“ od kuvara i konobara koji su radili u italijanskim restoranima u Njujorku. Sam proces prikupljanja recepata nije bio jednostavan posao, kako piše autor, jer mnogi kuvari koje je pitao za recept nisu znali tačne mere jela. U knjizi su predstavljena uglavnom veoma kalorična jela, koja se serviraju „toplo kao sicilijanska ljubav ili hladno kao osveta“.