Vrščani i cela vinska javnost u Srbiji u bliskoj budućnosti uskoro će moći da uživaju u zaista reprezentativnom turističko-vinskom objektu po imenu Helvecija 1880. U pitanju je kompleks izgrađen davne 1880. godine kao vinski podrum, a pre dve godine počela je rekonstrukcija sa idejom da se napravi trajni omaž dugoj istoriji vinarstva i vinogradarstva u Vršcu.
Objekat je izgradio švajcarski trgovac vinom Bernhard Štaub i iz ljubavi prema svojoj zemlji dao mu je ime Helvecija, po starom nazivu za prostor današnje Švajcarske. Podrum je imao kapacitet od milion litara. Najveći i najmoderniji vinski podrum u tadašnjoj Ugarskoj sada će imati novu namenu, u skladu sa savremenim trendovima u ugostitejstvu i vinskom turizmu.
Objekat je adaptiran u svojevrsnu kuću vina sa ekskluzivnim restoranom, degustacionom salom i deset luksuznih smeštajnih jedinica, dok će u velelepnom zasvođenom podrumu površine 1200 kvadratnih metara biti smešteni vinski spa centar, restoran zatvorenog tipa, konferens sala i barik sala vinarije Drašković.
Kako kažu u vinariji Drašković. radovi na adaptaciji ovog impresivnog objekta privode se kraju, a datum zvaničnog otvaranja zavise od situacije sa pandemijom bolesti kovid-19.