Početna»Novosti»Herbarijum Andreja Volnog na velikoj izložbi u SANU
25.10.2023.

Herbarijum Andreja Volnog na velikoj izložbi u SANU

Postavka po imenu Vinski letopis Srbije predstaviće vinsku kulturu na tlu Srbije od gvozdenog doba do prve polovine XX veka

novost herbarijum andreja volnog na velikoj izložbi u sanu vinski magazin vino fino
Jedan od primeraka iz herbarijuma Andreja Volnog
Najvažnija zbirka starih sorti vinove loze na našim prostorima, herbarijum Andreja Volnog, samo je jedan deo velike izložbe o vinogradarstvu i vinskoj kulturi koja će tokom novembra biti otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU.

U petak 3. novembra u 18 časova biće otvorena izložba Vinski letopis Srbije na kojoj će biti prikazani gajenje vinove loze i vinska kultura kroz različite epohe i predstavljanje kako istorijskog nasleđa, tako i potencijala modernog vinogradarstva i vinarstva. Izložba objedinjuje istorijske nalaze vezane za vinsku kulturu i vinogradarstvo na teritoriji Srbije od gvozdenog doba do prve polovine XX veka i rezultate savremenih genomskih istraživanja vezanih za stare autohtone sorte.

Pored arheoloških eksponata, alata za obradu vinograda, rezidbu i zaštitu vinove loze, opreme za preradu grožđa, proizvodnju, čuvanje i uživanje vina iz lokalnih muzeja širom Srbije, izložba po prvi put beogradskoj javnosti predstavlja herbarijum Andreja Volnog iz Gimnazije u Sremskim Karlovcima, sa primercima sorti vinove loze koje su gajene na Fruškoj gori i okolini u periodu 1812 – 1824. godine. Herbarijum Volnog ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da prelistaju ovaj čuveni herbarijum u digitalnoj formi.

Osim toga, ova postavka po prvi put predstavlja i stare autohtone srpske sorte vinove loze, uključujući i nekoliko do sada nepoznatih sorti, nedavno otkrivenih primenom naprednih molekularno bioloških metoda.

Uz upoznavanje sa vinskom kulturom i vinogradarstvom kroz različite istorijske epohe (gvozdeno doba, period rimske vlasti, srednji vek, razdoblje osmanske i austrijske vladavine), posetioci će saznati i šta je filokserna kriza i kako je tekla obnova vinograda u Srbiji u XX veku.

Na izložbi će biti reči i o pojedincima koji su zaslužni za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji krajem XIX i početka XX veka, i ukazaće se na značaj Vinodeljsko-voćarske škole u Bukovu kraj Negotina koja je u Srbiji krajem XIX veka dala veliki doprinos u borbi protiv filoksere i očuvanju autohtonih sorti.

Posetioci će imati posebnu priliku da kroz autentične pisane izvore, izložene eksponate, spoj istorijskih činjenica i rezultata najsavremenijih genetičkih analiza, steknu sliku o bogatoj istoriji proizvodnje grožđa i kulturi spravljanja i ispijanja vina na ovim prostorima dugoj više od dva milenijuma.

Autori izložbe su Željko Tomanović, dopisni član SANU; Aleksandar Fotić (Filozofski fakultet u Beogradu); Slavica Todić (Poljoprivredni fakultet u Beogradu); Miroslav Nikolić (Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu); Milica Rat (Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu) i Tomislav Ivanović, novinar.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 29. novembra 2023. godine.