Početna»Novosti»Het-trik Makedonaca na takmičenju u Kini!
13.09.2017.

Het-trik Makedonaca na takmičenju u Kini!

Vinarije Tikveš i Domaine Lepovo osvojile su ukupno tri zlatne medalje na smotri China Wine & Spirits Awards, koja se smatra "prijemnim ispitom" za ulazak na tržište Kine.

novost het-trik makedonaca na takmičenju u kini vinski magazin vino fino

Najveća makedonska vinarija Tikveš osvojila je tri zlatne medalje na nadmetanju China Wine & Spirits Awards, najvećem i najprestižnijem takmičenju vina i alkoholnih pića u Kini, na kome trgovci, somelijeri i uvoznici odlučuju koja vina će stupiti na sve veće i ambicioznije tržište zemlje u silovitom ekonomskom zamahu. Treće zlato je, kao i prošle godine, otišlo je za Domaine Lepovo, premijum butik vinariju koja je takođe deo kompanije Tiveš.

Zlatna priznanja stigla su za vina Bela Voda (belo) berba iz 2016. godine, Bela Voda (crveno) iz 2015, kao i za Domaine Lepovo Grand Cuvee 2015. Prošle godine je ovo vino bilo ovenčano takođe zlatom za berbu iz 2013. godine, a dva vina iz vinarije Tikveš, belo Alexandria Cuvee 2015 i crveno Alexandria Cuvee 2014 osvojila su zlatnu, odnosnu srebrnu medalju.

U Kini je pića ocenjivao panel od 100 međunaronih sudija. Kriterijum po kome su birane sudije pokazuje da ove nagrade predstavljaju širom otvorena vrata za makedonska vina na kineskom tržištu - reč je o uvoznicima, distributerima, trgovcima i somelijerima vina i alkoholnih pića.

Ono što ovo takmičenje čini izuzetnim je činjenica da sudije CWSA zajedno učestvuju u prodaji čak 75 miliona boca vina godišnje, što smotru u pogledu direktnog uticaja na tržište čini jednom od najznačajnijih na globalnom nivou.