Početna»Novosti»Holivudske zvezde obožavaju lambrusko!
22.01.2023.

Holivudske zvezde obožavaju lambrusko!

Čuveni šef Masimo Botura u intervjuu za VinePair kaže da drevna italijanska sorta doživljava veliki procvat

novost holivudske zvezde obožavaju lambrusko vinski magazin vino fino
foto: Emica Elveđi / Pixsell
Masimo Botura, jedan od najvećih šefova u Italiji i u svetu, vlasnik restorana Osteria Francescana i drugih lokala širom planete, dao je veoma živahan i zanimljiv intervju magazinu VinePair. Botura je pričao o različitim temama, od važnosti sorte lambrusko za današnje vinarstvo Italije, do ideje da sa slavnim glumcem Metjuom Mekonahijem pravi burbon koji bi odležavao u buradima od balzamiko sirćeta.

- Lambrusko je sada veoma važan u Italiji i mladi vinari iz starih vinskih kuća kao što su Chiarli, Cavicchioli, Bellei, Paltrinieri tragaju za kvalitetom a ne za kvantitetom. Tokom celog leta u hotelu Casa Maria Luigia imali smo goste iz Holivuda i sve vreme su tražili lambrusko. Jednom sam rekao Džastinu Timberlejku – “Ti zaista voliš lambrusko, ne?” Bio je sa Džesikom Bil i sve vreme su se oduševljavali lambruskom i parmezanom. U tom hotelu paket dobrodošlice uvek sadrži bocu lambruska i parmezan koji je sazrevao 36 meseci. To je način da se promoviše ovaj teroar – rekao je Botura, dodavši i da je pravi, odležali balzamiko iz Modene ogromno gastronomsko blago kojim se oduševljavaju i holivudske zvezde:

- Niko ne zna šta je pravi balzamiko dok ga ne proba. Glumac Metju Mekonahi i ja degustirali smo balzamiko sirće iz različitih godina. To je bilo ludo iskustvo. Mekonahi je rekao: “Kako bi mogli da ovaj pristup stvaranju balzamika prenesemo na pravljenje burbona?” On je veoma posvećen burbonu. I ja sam mu rekao: "Čuj, zašto ne bismo uzeli burad od balzamika, preneli ih u Kentaki i dozrevali burbon u njima?” “Hajde da to uradimo!” rekao je.

Botura je rekao i da je veoma ponosan na dva aktuelna projekta, na dva kraja sveta:

- U Dubaiju smo osvojili Mišlenovu zvezdicu za Torno Subito, piceriju na plaži. Mišlenov tim je shvatio da mi pravimo picu na drugačiji način. Koristimo najbolje brašno, i mocarelu koju šaljemo avionom tri puta nedeljno, kao i San Marcano paradajz. Za nekoliko meseci otvorićemo restoran na krovu istorijske zgrade u centru Majamija. To mesto će po svemu podsećati na Dubai, na Felinijeve filmove “Osam i po”, “Sladak život” – taj lagan pristup stvarima, uz prelep, prelep dizajn.

Na pitanje koje manje poznate sorte vinove loze zaslužuju pažnju vinoljubaca, Botura kaže da Italija krije lepe tajne:

- Trebijano di spanja (Trebbiano di Spagna) se mahom koristi za balzamiko sirće, ali nekoliko proizvođača sada u brdima Modene od ove sorte pravi Spumante Classico Italiano penušavac. To je veoma zanimljivo. Ovo vino služimo u restoranu Cavallino, novom lokalu koji smo napravili u saradnji sa kompanijom Ferrari. Druga sorta je svakako pekorino. Takođe, jako cenim sicilijanska vina. Ako odete na Etnu, uživaćete u mineralnim vinima sa vulkanskog teroara – govori Botura.