Početna»Novosti»Hram hedonizma među šumadijskim brdima
27.06.2024.Pišu: Igor Luković i Nenad Kostić

Hram hedonizma među šumadijskim brdima

Vinarija i restoran Tarpoš

novost hram hedonizma među šumadijskim brdima vinski magazin vino fino

Sa dobrim razlogom, vinarija Tarpoš proglašena je vinarijom godine 2023. i to baš u izboru magazina kog držite u rukama. Zapravo, ne iz jednog, već iz čitavog niza razloga, a taj niz počinje onim najvažnijim - njihovim izvrsnim vinima. Osnovana pre dve decenije, vinarija Tarpoš već tada je postala poznata po svojim vinogradima, zasađenim na potesu Vrbica, na oko 14 hektara oko same vinarije, kao i vinima koja su verno reflektovala šumadijski teroar, odnosno, preciznije rečeno, brdo koje se nadvija iznad Aranđelovca i sa kog se pruža pogled u krug na vrhove Bukulje i Venčaca. Na vrhu brda je proizvodni pogon, a u sred tog zelenog mora vinograda smešten je restoran vinarije Tarpoš, verovatno jedno od najposećenijih vinskih mesta u Srbiji u kome se uvek traži stolica više, posebno vikendom. Danas je na čelu Tarpoša porodica Vulićević, koja već dugi niz generacija živi i uspešno posluje u ovom pitomom kraju, a poslednjih godina mu je podarila i najozbiljniji gastro-enološki adut, ovu domaćinsku kuću u kojoj se ostvaruju vinski snovi, dobro jede i na miru uživa u pogledu na aranđelovačka brda.

Pišu: Igor Luković i Nenad Kostić

Vinarija Tarpoš već tri godine živi novim životom, raste i razvija se, na radost vinoljubaca i ljubitelja dobre hrane. Ekipa koju je okupila porodica Vulićević pokazala je da uvek može i dalje, i bolje, i više. Na čelo tima koji se stara o proizvodnji vina stala je Jelena Živanović, iskusna enološkinja i autorka nekih od najnagrađivanijih srpskih vina.

Veoma brzo, tržištu su se predstavili svojim svežim belim sovinjonom, već prepoznatljivim kada dolazi sa šumadijskog teroara, i očekivano pobrali aplauze publike. Tipičan, svež, veoma mirišljav sa sjajnim odnosom voćnog, citrusnog i herbalnog na nosu, kao i odlične strukture i svežine na ukusu. Ipak, njihovo vino o kome se priča već mesecima je tamjanika iz 2023, koja je vinariji Tarpoš donela novo veliko priznanje sa ocenjivanja Mundus Vini, gde je osvojila zlatnu medalju, što je prvo takvo priznanje za jednu srpsku tamjaniku na ovom uticajnom ocenjivanju.

Sve ovo je i dalje samo početak, jer u vinariji Tarpoš tek pripremaju iznenađenja i nova, velika vina. Tako je naša prolećna poseta vinariji započeta penušavcem, još uvek bez etikete. U pitanju je blanc de blancs, odnosno, čisti šardone iz berbe 2021. Jelena Živanović već je iskusna u radu sa penušavim vinima proizvedenim tradicionalnom metodom, kako od pino noara i šardonea, tako i od smederevke i tamjanike.

Na pitanje o novom penušavcu Jelena kaže:

- Penušavo vino koje se priprema u Tarpošu već sada pokazuje sve svoje potencijale. Naš blanc de blancs biće ili ekstra brut ili brut, sa oko pet grama zaostalog šećera i već sada se na aromatici vidi sva ozbiljnost budućeg vina, ima tu očuvanih primarnih nota, citrusnih mirisa, ali i bogatih toplih mirisa koji dolaze od odležavanja na talogu kvasca. Izuzetno sam zadovoljna kvalitetom.

Jelenino iskustvo sa penušavcima je dugo. Osim sa internacionalnim sortama, radila je i sa smederevkom i tamjanikom, ali to je neka druga priča. U Tarpošu se za sada proizvodi samo suva, sveža tamjanika, a sade se i novi vinogradi sa prokupcem. Na pitanje da li se vinarija Tarpoš u većoj meri okreće lokalnim sortama, Jelena kaže:

- Nije ideja da se potpuno okrenemo lokalnim sortama ali ćemo ih svakako imati u ponudi. Akcenat će biti na tamjanici i prokupcu, ali zadržavamo i sve internacionalne sorte i etikete koje imamo, pre svega sovinjon blan i merlo. Portfolio se u tom smislu neće menjati ni proširivati, bar ne u skorije vreme.

- Mislim da je Šumadija pre svega teroar za sovinjon - ističe Jelena i dodaje:

- Imamo mnogo sovinjona ovde i svedoci smo da ta sorta može da pruži veoma različita vina. Što se tiče merloa, od prve sadnje vinograda ta se sorta ovde gaji na najvećoj površini. Pre svega, merlou podneblje odgovara i iznenađuje me razlika u odnosu na ono što sam ranije radila u drugim vinarijama, posebno na jugu. Kao što znamo, i druge vinarije u Šumadiji bave se uspešno vinima od merloa, on je ovde veoma zastupljen.

POGLED OD MILION DINARA

Prijatni i dugi razgovori o vinu u vinariji Tarpoš odvijali su se u njihovom prostranom i udobnom restoranu sa „pogledom od milion dinara“, dok smo sve vreme uživali u izvanrednim zalogajima iz njihove kuhinje. Direktor vinarije je iskusni menadžer Nikola Žikić, a pod njegovim vođstvom i restoran u vinariji postao je pravi hram hedonizma. Uprkos velikom broju sedećih mesta, kako u bašti tako i u unutrašnjem delu, servis i usluga funkcionišu besprekorno čak i kada je mesto puno do poslednje stolice, što je ovde više pravilo nego izuzetak. Kako kaže vlasnik vinarije Stevan Vulićević, od početka ulaska u ovaj posao ideja je bila da vina budu sve bolja iz godine u godinu, baš kao i restoran, što su gosti vrlo brzo prepoznali.Direktor vinarije dodatno objašnjava da je postepen, ali stalan rast ključ za uspeh vinarije:

- Menjamo stvari, podižemo kvalitet u svakom smislu, ali ne previše agresivno, jer želja nam je da održimo kontinuitet i polako se širimo na tržište. Sav fokus nam je na kvalitetu, iako ćemo polako povećavati i količine, kako se tržište bude razvijalo – govori Žikić.

U Tarpošu kažu da - iako već imaju ideju i nacrt projekta za butik hotel - ni ugostiteljski deo ne žure da previše brzo prošire.

- Već mi se dogodilo da sam došao ovde na piće i otišao u drugi restoran jer u Tarpošu nije bilo mesta - kroz smeh ističe Nikola, a brojke koje navodi su impozantne:

- Imamo 40.000 gostiju na godišnjem nivou, po našoj internoj proceni. Teško je u restoranu izmeriti tačan broj gostiju, pogotovo kada je tako veliki obim u toku dana i gosti se stalno smenjuju - kaže on, a mi zaključujemo da je tako velik broj gostiju i posetilaca i glavni razlog što vinarija Tarpoš proda godišnje čak sedamdeset odsto svojih vina na pragu vinarije.

Dok smo uživali u delikatesima iz kuhinje restorana Tarpoš, konkretno, u izvanredno ukusnom sufleu sa renom, jelu kakvo prvi put probamo u takvom obliku i to posluženom uz precizno ispečen jagnjeći kotlet, komentarišemo sa domaćinima iznenađujuće visok kvalitet kuhinje. Na to, u Tarpošu kažu:

- Mi smo jednom promenili kompletan meni, prošlog juna, ali planiramo opet da ga menjamo i dodamo nova jela. Nismo hteli da to bude veliki skok - ističe Žikić, dodajući:

- Naš glavni marketing je utisak koji gosti ponesu iz vinarije. Važno nam je da svako bude zadovoljan. Poželjno je da bude oduševljen, ali mora biti zadovoljan. Zato i kuhinja i usluga moraju biti na visokom nivou. Cilj nam je da poseta Tarpošu bude kompletan doživljaj i zato imamo puno gostiju koji se vraćaju, sigurno više od polovine. Zbog njih smo oprezni i sa promenama, uvodimo ih polako. Neke stvari koje se nama dopadaju više, gostima se dopadaju manje i obrnuto, zato goste pažljivo osluškujemo.

Vinarija Tarpoš izabrana za vinariju godine 2023. u izboru magazina Vino & Fino, a to je samo prvo od priznanja koja su usledila. U obrazloženju za nagradu, u našem magazinu smo, između ostalog, naveli da je „vinarija Tarpoš smeštena na jednom od najlepših mesta u vinskom delu Šumadije gde je u poslednjih par godna u toku prava mala revolucija, zahvaljujući kojoj Tarpoš živi svoj novi život, na zadovoljstvo svih ljubitelja vina. Njihov beli sovinjon u poslednje dve berbe oduzima dah i verno svedoči koliko su šumadijska zemlja, njen krečnjak i glina, pogodni za ovu sortu, baš kao i za merlo. Svoje etikete su redizajnirali i oživeli, zaokružili portfolio i nastavili dalje: uskoro očekujemo njihov prvi malbek, prvi prokupac, prvo slatko vino i prvi penušavac. Korak po korak, vinarija Tarpoš u nekoliko poslednjih godina pokazala je kako se promišljeno gradi reputacija u vinskom svetu i šta znači imati viziju u ovom poslu… „

- U pravom momentu nam je stiglo to priznanje - ističe Jelena Živanović kada smo se u razgovoru osvrnuli na nagradu:

- Verovala sam da ćemo jedne godine biti prepoznati, ali nisam očekivala da će to doći tako brzo. Ima još puno toga da se uradi, jer ovde postoji veliki potencijal - izuzetan teroar, istorija mesta, vinogradi… Tek smo počeli ovde, zapravo, ali priznanje se poklopilo sa otvaranjem našeg helidroma i došlo je u savršenom trenutku.

HELIKOPTEROM NA VRH VINOGRADA

Jedan od najatraktivnijih detalja u kompleksu vinarije Tarpoš je helidrom koji gostima omogućava sletanje helikopterom u samo srce vinograda, u neposrednoj blizini restorana i zgrade vinarije. I ne samo to - u saradnji sa kućom Balkan Helicopters, vinarija Tarpoš nudi
gostima nesvakidašnje iskustvo razgledanja vinograda i okoline iz helikoptera, sa nezaboravnim pogledom na Aranđelovac, Bukulju i Venčac. Panoramska tura i razgledanje sa visine prestižnog šumadijskog vinsko-ugostiteljskog kompleksa spadaju u sam vrh naše ponude vinskog turizma.

Helidrom se nalazi tik do ulaza u proizvodni deo vinarije, delimično ukopan pod zemlju, odnosno u jednu stranu brda. I ovde se intenzivno radi na rekonstrukciji, a u planu je izgradnja i nadzemnih objekata koji će poslužiti kako za upotpunjavanje turističke ponude vinarije, tako i za samu proizvodnju.Razgovor za ručkom sve vreme se vraćao na vino, a nas je posebno fascinirala nagrađena tamjanika, naročito njen miris pun tropike i sočnog voća, sa finim cvetnim i herbalnim notama. Definitivno, pravac u kome bi sveže tamjanike trebalo da se kreću.

- Odlučili smo da idemo više ka voćnom stilu, ne toliko u cvetni. Malo smo eksperimentisali, berbom i vinifikacijom, isprobavali smo i jedno i drugo, a ono za šta smo se odlučili je odlično prošlo i kod publike, i kod sudija na takmičenjima.

I opet, red hrane, koja nas nije ostavila ravnodušne, baš kao ni vina. Nizali su se zalogaji sasvim internacionalnog, modernog izraza, pripremljeni sa vrhunskim namirnicama i tehnikama visoke kuhinje, ali na poznati domaći način, sa primetnim uticajem nacionalne kuhinje i domaćih sastojaka. Uz to su se nizala sočna crvena vina, a na samom kraju poslužen nam je slatki rizling, još uvek bez etikete, kao još jedno iznenađenje. Naše oduševljenje njegovim delikatnim karakterom i balansom slasti i svežine navelo je Jelenu na komentar:

- Videćemo šta će to vino još dobiti odležavanjem, jer je tek u avgustu flaširano. To je složeno i zanimljivo vino koje pokazuje veliki potencijal vinograda u kome je nastalo. Za budućnost imamo ideju da se okušamo i sa maceriranim rizlingom. Ova vinarija je nekada bila čuvena, osim po merlou, i po rizlingu, a onaj iz berbe 2007. je zaista bio sjajno vino - zaključila je sagovornica.

I tako kroz zalogaje i gutljaje, do samog kraja naše posete, u izvanrednom ambijentu punom toplih tonova drveta u prijatnom kontrastu sa mermernim i metalnim akcentima i detaljima, kraj velikih staklenih frontova koji doprinose osećaju prostranstva, slobode i daju pogled na vrhove okolnih planina. I sve to sa merom i ukusom.

Na kraju, uz slatki rizling stigli su slatkiši iz radionice Ars Gustum. Jarkih boja, atraktivnih oblika, kremasti, slasni, slojeviti kolači stavili su pečat na ovu posetu i dodatno upotpunili utisak o poletnom, ambicioznom i vedrom karakteru vinarije Tarpoš koja je na putu da i vinima i hranom, uslugom i gostoprimstvom postane trajni zaštitni znak srca Šumadije.