Početna»Novosti»I MI KONJA ZA TRKU IMAMO!
18.07.2022.Piše: Dušan Vranić

I MI KONJA ZA TRKU IMAMO!

Degustacija najskupljih srpskih crvenih vina

novost i mi konja za trku imamo vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše komparativne recenzije vina. U svom novom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na najskupljim srpskim vinima koja je bilo moguće pronaći na policama vinoteka. Zaključak je da neka od njih mogu sigurno da izađu na crtu svojim parnjacima iz sveta, od kojih neka često koštaju i mnogo više.

Piše: Dušan Vranić

MANIFEST MERLOT 2017
VINARIJA CILIĆ, TRI MORAVE

Vino intenzivne garnet boje, koncentrisano, sa primetnim finim talogom. Viskozno i ekstraktivno, zrele crvene boje sa bordo nijansom. Na nosu je srednjeg inteziteta, sa integrisanim aromama hrasta poput suvog duvana i grafita. Tu je i zrelo plavo i crno voće poput sočne šljive, borovnice i kupine, nešto začinskih nota crnog bibera, fine floralnosti koja priziva hibiskus i ružu.


Vino je punog tela, zaokruženo i veoma darežljivo sa naglašenim aromama zrelog bobičastog voća u ustima. Uticaj hrasta i tanini su na putu potpune integracije u strukturu vina, kog krase i odlične kiseline. Alkohol flertuje na gornjoj granici, ali vešto je ukroćen te vino nije otišlo u likeraste ili džemaste note. Odlično primarno zrelo voće nadograđeno je začinsko - floralnim aromama bibera i hibiskusa u završnici. Iako pod uticajem tople berbe, vino je sortno, sa jasnim teroarskim odlikama. Zaokruženo je i dobro vođeno i negovano tokom odležavanja.


Ovo vino namenjeno je relativno malom krugu konzumenata koji mogu da ga priušte po luksuznoj ceni koja je u rangu ponekih Bordoa velikog roda ili neke Nape na glasu. Istovremeno, ograničeni broj boca brzo se rasprodao, pa svaka polemika o tome da li mu je cena opravdana postaje bespredmetna. U svakom slučaju, ako imate priliku da vam se ovo vino nađe u čaši, posvetite se njegovom kvalitetu i sortnosti koje ono darežljivo daje.

Ocena: 94
Cena: od 15.000 do 18.000 dinara

VOŽD CABERNET SAUVIGNON 2017
VINARIJA ALEKSANDROVIĆ, ŠUMADIJA

Vino rubin boje sa zagasitom, zrelom nijansom na ivici čaše, bez sedimenta i taloga, srednje viskoznosti. Na nosu je usklađeno i integrisano sa kompleksnim aromama plemenitog hrasta poput madagaskarske vanile, kutije cigara, tamne čokolade, mente i eukaliptusa, te aroma zrele kupine i crne ribizle.

Vino je punog tela, zaokruženo, dobre strukture i balansa, sa izraženim evolutivnim karakterom i sortnom ekspresijom, postojane završnice. Preovladavaju arome zrelih šljiva, kupina i crnih ribizla sa prijatnom senzacijom crne čokolade, kakaoa, crnog oraha i tople zemlje. Kiseline su osvežavajuće, tanini veoma postojani, odlično integrisani i daju kičmu vino koje ulazi u lepu evolutivnu fazu. Uticaj hraste je elegantan i dodaje nežne tonove vanile i duvana. Završnica je duga sa aromom pomorandže i tamne čokolade.


Dobra, topla berba je svakako uticala na kvalitet ovog vina koje nudi snažnu sortnu ekspresiju, a tu je i majstorski rad enologa koji je vino pažljivo vodio kroz sazrevanje u hrastu.

Ocena: 92
Cena : 7.400 dinara


BREG CABERNET SAUVIGNON 2019
VINARIJA DOJA, TOPLICA

Vino tamne rubin boje, jače viskoznosti. Na nosu nešto primetnijeg uticaja hrasta sa tonovima slatkih začina, kafe i duvana. Punog tela, ekstraktivnog karaktera, dobre strukture sa osvežavajucim kiselinama, odlično profilisanim taninima kao i uticajem visokog alkohola koji greje nepce.

Voće je zrelo, darežljivo ali ne i prezrelo. Kiseline i tanini uspešno balansiraju alkohol, ali ga ne obuzdavaju u potpunosti te dobijamo u toj jednačini vino snažne muskulature, spremno da se upari sa dobrim odreskom.


Dominira crno voće poput crne ribizle i zrele sočne šljive, a tu su i note tamne čokolade, kakaoa, cigare i kafe. Arome su veoma intenzivne, dobre sortne ekspresije sa solidnim evolutivnim karakterom gde će se uticaj hrasta integrisati kroz samo odležavanje vina.

Ovo je drugo izdanje Breg premium etikete vinarije Doja. Ekstraktivnije od prethodnog ali jaka strukutura potvrđuje i opravdava samu ideju i filozofiju izdvajanja grožđa iz najboljeg dela vinograda za ovu etiketu. Svakako vino kojim bi Toplica mogla da stane na crtu Kaliforniji.

Ocena: 91+
Cena: oko 4.000 dinara

ZLATNO RUNO CABERNET SAUVIGNON 2017
VINARIJA JANKO, SMEDEREVO

Vino rubin boje sa narandžastim nijansama na ivici čaše. Na nosu su prisutne džemaste arome šljive i suve smokve sa nesto začinskih primesa crnog bibera i karanfilića.

Punog tela, sočno, solidne strukture dok je voće džemastog karaktera sa jakim uticajem visokog alkohola koja greju nepce i odvlači ovo vino od sortnosti. Dominira zrelo suvo crno voće, kupina i urma, kao i mlečna čokolada. Završnica donosi dodir tanina i slasni vanilinski štih.


Ocena: 88
Cena: 4900 dinara


TRI ORAHA GRAND RESERVE 2013
VINARIJA TRI ORAHA, VELIKO GRADIŠTE

Garnet boje, sa ivicom boje cigle, srednje viskoznosti. Na nosu preovladavaju arome kafe, mokrog drveta, crnog bibera i šjlive sa oksidativnim aromama.

Vino je suvo, punog tela i nešto agresivnijih suvih tanina, sa svežim kiselinama. Zrelo voće poput šljive, kupine i crne ribizle sa malo jodastih aroma. Srednje završnice.

Vino koje je dugo odležavalo u hrastu izgubivši karakter primarnih voćnih aroma, u kom preovlada tercijarni karakter sa dosta oksidativnih tonova. Svakako vino koje je završilo svoj evolutivni put. Nedostaje sortnosti i sve što ostaje jeste uticaj (predugog) odležavanja u hrastu.


Ocena: 85
Cena: 3.393 dinara