Početna»Novosti»Igor Luković – vinska ličnost godine u izboru sajta Vino.rs
30.12.2021.

Igor Luković – vinska ličnost godine u izboru sajta Vino.rs

Lukoviću je odato priznanje za stupanje na čelo BIWC-a, kao i za činjenicu da je i dalje jedini srpski predstavnik u sudijskom timu Dekantera

novost igor luković vinska ličnost godine u izboru sajta vinors vinski magazin vino fino
foto: Ivana Čutura
Vinski portal Vino.rs, u svom godišnjem preseku vinske scene u 22 kategorije, izabrao je vina i vinarije koji su obeležili godinu za nama, i za vinsku ličnost godine proglasio urednika magazina Vino & Fino, Igora Lukovića. Lukoviću je odato priznanje za stupanje na čelo BIWC-a, najvećeg vinskog takmičenja u regionu, kao i za činjenicu da je i dalje jedini srpski predstavnik u sudijskom timu Dekantera.

Odluke o najboljim vinima i vinarijama donete su u saradnji sa brojnim vinskim stručnjacima, vinarima, enolozima, somelijerima i trgovcima.

Prema odluci redakcije Vino.rs, najbolje crveno vino koje se pojavilo na tržištu u proteklih godinu dana je Rodoslov Grand Reserve 2016 šumadijske vinarije Aleksandrović. Titulu najboljeg belog vina podarili su sovinjon blanu Icon Campana Albus 2020 kuće Zvonko Bogdan, kojoj je pripala i titula najbolje vinarije u Srbiji u 2021. godini.

Najbolji roze je Lex 2020 Trivanović, a u kategoriji penušavih vina ovo priznanje pripalo je vinu od grašca Dina Brut 2018 kuće Vinum. Najbolje slatko vino je Semillon 2018 mlade vinarije Eden iz sela Ranilovića nadomak Aranđelovca.

U selekciji vina od autohtonih sorti pobedio je prokupac Gaga 2017 župske vinarije Ivanović. Za najbolje belo autohtono vino izabrana je Severna Morava 2020 fruškogorske vinarije Deurić.
U segmentu organskih vina, koja na našem tržištu zauzimaju sve važnije mesto, za najbolje crveno vino proglašena je Kadarka Kanias 2017 vinarije Sagmeister iz Kanjiže, koja je ujedno osvojila titulu najbolje male vinarije Srbije. Najbolje belo organsko vino je, kao i prošle godine, rajnski rizling Valerius vinarije Imperator, ovog puta iz berbe 2018.

Za najbolju mladu vinariju izabrana vinarija Aleksandar Todorović iz Lipovca kod Ražnja, a vinariji Deurić iz Male Remete na Fruškoj gori odato je priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu.

Ceo spisak nagrađenih vina može se videti na sajtu vino.rs.