Početna»Novosti»Inovativno vinogradarstvo u doba klimatskih promena
28.11.2023.

Inovativno vinogradarstvo u doba klimatskih promena

Na masterklasu Tikveša u okviru sajma Wine Vision by Open Balkan govorilo se o primeni najsavremenijih tehnoloških rešenja u vinogradu

novost inovativno vinogradarstvo u doba klimatskih promena vinski magazin vino fino
Predavanje profesora Alena Deloara
U okviru nedavno završenog sajma Wine Vision by Open Balkan, jedan od masterklasova bio je posvećen i inovativnim tehnologijama u okviru vinarije Tikveš. Masterklas pod imenom Vinarija Tikveš - transformacija izazova u liderstvo: umetnost savladavanja visokih tehnologija u vinogradarstvu održali su profesor Alen Deloar sa Agro instituta u Monpeljeu u Francuskoj i Đovani Bigot, italijanski konsultant i agronom, osnivač renomirane konsultantske kuće Perleuve.

Prisutnima se obratio Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora Vinarije Tikveš, koji je istakao:

- Ono što smo radili do juče, to je istorija, i treba da stvaramo za sutra. Tikveš razmišlja kako da budemo organic i kako da spasimo planetu, kako da vodimo računa o budućnosti. Sa Đovanijem i Alenom radimo na svemu ovome. Razvijamo vinograde i zato danas imamo 5 "živih" vinarija. Šesta je u razvoju i penjemo se na čak na 1.000 metara nadmorske visine gde ćemo uzgajati grožđe. Klimatske promene su nas primorale da sve menjamo da bi napravili ono što želimo - rekao je Janevski.
Đovani Bigot predstavio je svoje inovativne metode za nadzor vinograda

Profesor Alen Deloar sa L'institut Agro Montpellier govorio je na temu istraživanja senzornih profila vina kroz proučavanje šećera u grožđu, kao i o studiji koja dovodi u vezu teroar i sadržaj tanina u vinu.

- Cilj studije bio je da se ispita uticaj lokacije vinograda na sadržaj polifenola u zrnu grožđa i kožice, posebno tanina. U šestogodišnje istraživanje uključeno je sedam vinograda iz tikveškog vinogorja. PCA analize su otkrile da berba ima najznačajniji uticaj, jer se vinogradi grupišu na osnovu berbe, a ne lokacije. Zbog toga, prilikom proučavanja uticaja vinograda, svaku berbu treba posebno ispitati – objasnio je Deloar, koji se bavio i ulogom vode u razvoju vinove loze i metodama za procenu da li je loza izložena ograničenju vode ili vodenom stresu.

Kako bi se bolje razumele karakteristike vinograda, u Tikvešu je osnovana laboratorija za zemljište sa ciljem analiza organske materije, mikroelemenata, teksture zemljišta, određivanja pH vrednosti i interpretacije rezultata i prenošenja znanja vinogradarima.

Đovani Bigot je govorio o uzgoju vrhunskog grožđa i prolagođavanju klimatskim promenama kroz inovativne pristupe i metode objedinjene u takozvani Tikveš – Perleuve projekat. Bigot je i kreator aplikacije 4Grapes za praćenje vinograda u realnom vremenu.

Konsalting za vinogradarstvo Perleuve sastoji se u fokusiranju na 9 agronomskih parametara, a to su zdravlje grožđa, proizvodnja, lišće, odnos između listova i proizvodnje, tip grožđa, nedostatak vode, energičnost, analiza biodiverziteta i zemljišta i starost vinograda. Ovo su glavni agronomski parametri i predstavljaju holistički pristup opisu vinograda, jer su uzeti različiti glavni vinogradarski faktori koji direktno utiču na kvalitet vina. Preko indeksa je moguće podizati iz godine u godinu, kvantitativni potencijal vinograda.

- Ono što smo postigli u projektu su prikupljeni podaci. Dobili smo 20.000 satelitskih vremenskih podataka, 10.000 podataka o vremenu sa fizičkih meteoroloških stanica, 12.500 nadzora od strane 4Grapes, 4.000 slika, 300 analiza zemljišta i 10 kodifikovanih agronomskih procedura - rekao je Bigot, uz zaključak da tehnologija kao alat mora da bude u rukama agronoma i da je vizija budućnosti da im AI kopilot pomaže u svakodnevnim odlukama u vremenu sve intenzivnijh klimatskih promena.