Početna»Novosti»Istarska vina i delikatesi u restoranu Šaran
23.11.2017.

Istarska vina i delikatesi u restoranu Šaran

Beograđanima su se u sklopu Dana Istre predstavila dva vinska i gastronomska bisera Istre - vinarija Kozlović i konoba Stari podrum iz Momjana

novost istarska vina i delikatesi u restoranu Šaran vinski magazin vino fino
U beogradskom restoranu Šaran po sedmi put organizovani su Dani Istre, tronedeljna manifestacija posvećena istarskoj gastronomiji i vinima. Mira Zrnić iz konobe Stari podrum u Momjanu pobrinula se za jelovnik, a vina je obezbedila vinarija Kozlović, koja već četiri generacije u dolini ispod momjanskog srednjovjekovnog kaštela živi od vina i s vinom.

U sklopu Dana Istre u Šaranu, Antonela i Franko Kozlović organizovali su 22.11. večeru za svoje najvernije kupce, želeći da svojim gostima pokažu zahvalnost i poštovanje. Predstavili su 6 etiketa vina, koja su bila izvanredno uparena uz jelovnik koji je osmislila Mira Zrnić. Na meniju je bila fritaja sa šparugama i pancetom uz pratnji vina Valle 2016, potom fuži sa tartufima uz koje se pila Malvazija Selekcija 2016, potom savršeni tartar od tune uz Santa Lucija Malvaziju 2016...Usledili su pljukanci sa šugom od boškarina i Teran 2016 i ramstek u umaku od zelenog bibera i Santa Lucia Noir 2013. Obed je završen jabukama, orasima i medom, idealnim pratiocima za Muškat momnjanski 2016.

Vinarija Kozlović postoji od 1904. Antonela i Franko čine četvrtu generaciju vinara u porodicii, a moderna vinarija sa podrumom na 3 sprata zauzima ukupno 2200 m2 i predstavlja najmoderniju istarsku vinariju. Dizajn potpisuje Fabrika iz Pule, a materijali koji su korišćeni – čelik, beton, drvo i staklo, zahvaljujući stilizaciji spoljašnjeg kamena, u potpunosti se uklapaju u ambijent. Kao potvrda kvaliteta prepoznatog na svetskom nivou, vinarija Kozlović je jedna od 66 vinarija svieta i jedina hrvatska vinarija koja je odabrana da bude predstavljena u knjizi The Greatest Wine Cellars of the World – Sommelier Heaven koju je u decembru 2015 izdao Braun Publishing.

Vina vinarije Kozlović nalaze se na vinskim listama nekoliko restorana sa Mišelinovim zvezdicama u Engleskoj i Holandiji, a izvoze se i na tržišta Švajarske, Austrije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i Bosne, Srbije i Crne Gore.

Kozlovići proizvode 200.000 flaša godišnje, sa fokusom na bela vina i autohtone istarske sorte – malvaziju, muškat momjanski i teran, a svi se vinogradi obrađuju po ekološkim načelima.