Početna»Novosti»Italijanska kuhinja je najbolja na planeti!
13.01.2020.

Italijanska kuhinja je najbolja na planeti!

Posetioci sajta Ranker Italiju su izglasali za zemlju sa najboljom hranom. Srbija, koja je na 45. mestu, prošla je najbolje od zemalja bivše SFRJ

novost italijanska kuhinja je najbolja na planeti vinski magazin vino fino
Sajt Ranker, posvećen pravljenju najrazličitijih top lista, objavio je listu zemalja sa najboljom hranom. Sasvim očekivano, posetioci sajta izglasali su Italiju za zemlju sa najboljom hranom na planeti - specijaliteti poput pice, rižotoa, paste i đelato sladoleda osvojili su ceo svet vedrim i raskošnim kombinacijama boja i ukusa. Francuska, u kojoj je rođena savremena gastronomija, u trenutku objavljivanja ove vesti bila je na drugom mestu - što bi vrlo začudilo velike francuske šefove devetnaestog veka, koji su italijansku kuhinju otpisivali kao previše jednostavnu i rustičnu. Na trećem mestu je Indija, a na četvrtom - Španija. Apsolutna dominacija mediteranskog basena u ovom izboru potvrđena je i proglašenjem Grčke za petu po redu kuhinju sveta.

Što se bilansa Srbije tiče, ona se, dok smo kucali ovu vest, nalazila na 45. poziciji, u gornjoj četvrtini liste koja broji 197 zemalja. Za našu zemlju, koja je uspela da se izbori za status zemlje u kojoj se jede dobro i obilno - naravno sa naglaskom na specijalitete od mesa - glasalo je 1.200 ljudi. Hrvatska se nalazi na 61. mestu, Bosna i Hercegovina na 68. mestu, Crna Gora na 106. poziciji a Makedonija na 126. mestu. Slovenije na listi Rankera - uopšte nema.

Najlošija kuhinja na svetu, sudeći po glasovima na sajtu Ranker, pripada Poljskoj, što je dosta neobično kada se uzme u obzir da se njoj dosta srodne ukrajinska i ruska kuhinja nalaze na sedamnaestom, odnosno trideset i četvrtom mestu.

Bilans liste nije konačan, i glasanje je još uvek u toku

TOP 10 KUHINJA SVETA

1. Italija
2. Francuska
3. Indija
4. Španija
5. Grčka
6. Meksiko
7. Japan
8. Kina
9. Liban
10. Tajland