Početna»Novosti»Italijanska vlada odobrila je proizvodnju rose proseka!
24.05.2020.

Italijanska vlada odobrila je proizvodnju rose proseka!

Novi penušavac, sa 30 miliona proizvedenih boca godišnje, povećaće prodaju vina u apelaciji Proseko za najmanje 15 procenata, procenjuju italijanski mediji

novost italijanska vlada odobrila je proizvodnju rose proseka vinski magazin vino fino
Prošla sedmica bila je veoma važna za vinare u Italiji: vlasti vinske velesile zvanično su odobrie proizvodnju roze proseko vina! Očekuje se da će roze proseko povećati promet vina u apelaciji Proseko za čak petnaest procenata, i veliki broj proizvođača spreman je da ponudi tržištu vino koje će izvesno osvojiti globalno tržište, i to u trenutku kada je roze boja u trendu kao nikada do sada. Početna procena godišnje prodaje je astronomska - oko 30 miliona boca, prenosi sajt Plava kamenica.

Konačnu odluku italijanske vlade obznanio je u petak konzorcijum vinara apelacije Proseko, a prve boce roze proseko vina naći će se u prodavnicama 1. januara iduće godine.

Konzorcijum je obznanio i uslove koje proizvođači moraju da ispune da bi njihovo vino smelo da nosi oznaku apelacije Proseko.
  • Dozvoljene sorte su glera i pino noar, koga u kupaži sme biti između 10 i 15 procenata
  • Dozvoljeni rod je najviše 18 tona po hektaru za gleru, i 13.5 tona za pino noar
  • Roze proseko pravi se uz primenu šarmat metode i odležava u tankovima najmanje 60 dana
  • Boja vina je ružičasta, različitih intenziteta. U smernicama stoji da vino mora biti "blistavo i sa postojanim mehurićima".
  • Procenat rezidualnog šećera je takav da vina mogu danose oznake od Brut Nature do Extra Dry
  • Na etiketama mora biti istaknut natpis Millesimato uz oznaku berbe, a najmanje 85 posto grožđa mora biti ubrano u berbi koja je deklarisana na etiketi.
Odluka italijanskih vlasti ima i veliki broj kritičara, koji smatraju, kao članovi udruženja Vignaioli Indipedendenti, da je posredi marketinška odluka koja profit stavlja iznad vinskog identiteta regije i da se njome nastavlja udaljavanje proseka od italijanske vinarske tradicije. Kritikuje se i odluka da se, umesto autohtone sorte kao što je pjave rabozo, dopušta upotreba pino noara.

Povezani unosi