Početna»Novosti»Italijanski šef stvorio tečnu karbonaru sa nula kalorija!
28.04.2021.

Italijanski šef stvorio tečnu karbonaru sa nula kalorija!

Kulinarski eksperiment Valerija Braskija izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama

novost italijanski šef stvorio tečnu karbonaru sa nula kalorija vinski magazin vino fino
Ako ste mislili da je lazanja servirana u tubi najluđe što možete da očekujete od kontroverznog italijanskog šefa Valerija Braskija prevarili ste se! Novo gastronomsko ludilo stiže i zove se tečna karbonara, piće koje izgleda kao da je obična voda, a u stvari nije.

Za pripremu tečne karbonare Braskiju je trebalo oko tri sata, a da bi dobio klasični ukus ovog čuvenog italijanskog jela, na niskoj temperaturi je destilovao mešavinu jaja, pekorina, supe od crnog bibera i prženog krema od gvanćale slanine, sastojaka koji se inače koriste za pripremu paste karbonara.

Da bi proces izdvajanja aromatske esencije karbonare protekao besprekorno, sve to je ubacio u Rotavap, uređaj koji se koristi u hemijskim laboratorijama, a kao rezultat celog procesa dobio je koncentrovani ukus karbonare sa nula kalorija.

Naravno, ovaj potez italijanskog šefa izazvao je razne komentare na društvenim mrežama, u kojima su prednjačili tradicionalisti: „Veliki Valerio, sada mi Napolitanci treba da očekujemo picu u bocama“, „Sada mi Sicilijanci želimo smuti od kasate“...

Inače, i pre nego što je došao do destilata karbonare, Braski je već eksperimentisao sa transformacijom čvrste u tečnu hranu sa plavim patlidžanom. I bez obzira da li vam se sviđa ideja o karbonari u tečnom obliku, sigurno je da se Braski mnogo dobro zabavlja u kuhinji restorana Ristorante 1978 u Rimu, u kome je šef kuhinje.