Početna»Novosti»Izabrana najbolja vina Banata za 2023.
16.05.2023.

Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

Na deseto ocenjivanje vina Banata stigla su vina iz svih krajeva ove regije, a nagrade su prvi put dodeljene u profesionalnoj i u amaterskoj kategoriji

novost izabrana najbolja vina banata za 2023 vinski magazin vino fino
Šest trofeja, četrnaest zlata i pregršt srebrnih i bronzanih medalja rezultat je takmičenja za najbolja vina Banata na kome su ocenjivana vina iz registrovanih vinarija, ali i ona nekomercijalna, koja proizvode amateri u kućnim uslovima. Ocenjivanje je održano 9. maja u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina. Trofeji su zato dodeljeni po prvi put za obe kategorije takmičara. U profesionalnoj konkurenciji trofej za najbolje belo vino osvojio je Beli Burgundac 2022 vinarije Kepul iz Iđoša, za najbolje crveno vino proglašen je Cabernet Sauvignon 2019 vinarije Galot iz Banatskog Karlovca, a za najbolji roze - Randes Roze 2021 vinarije Dragić iz Zrenjanina. Najbolje belo amatersko vino je Cuvee Blanc 2022 garaže Zvekić iz Zrenjanina, najbolje crveno vino – Cabernet Franc 2022 vinara Ivana Uroševića, a najbolje amatersko roze vino je Kruna Klara 2022 vinarije Dragan.

Pred žiri su stigla vina iz svih krajeva Banata, regije koja još uvek otkriva svoj puni vinski potencijal i koja iz berbe u berbe nudi sve raznovrsnija vina, uz kvalitet koji neprestano raste.

U hotelu Kaštel u Ečki, vina su ocenjivala dva sudijska panela sa po petoro sudija, među kojima je bilo iskusnih enologa, kao i međunarodnih vinskih sudija iz zemalja regiona. Predsednici panela bili su dr Vladimir Puškaš i enolog Srđan Lukajić.

Utisak sudija je bio da se sa godinama vidi napredak u kvalitetu vina, posebno među amaterima, pa sasvim sigurno dolazi vreme kada će Banat dobiti još novih profesionalnih vinarija. Njih je danas najviše u Južnobanatskom i delu Potiskog rejona koji pripada Banatu. U Srednjebanatkom rejonu i dalje dominiraju vinari amateri.

Dodela trofeja biće upriličena u subotu 20. maja na vinskom festivalu u Gradskoj bašti u Zrenjaninu, gde će posetioci moći i da probaju nagrađena vina.

Takmičenje je organizovao Klub vina Zrenjanin, a sponzori su bili vinarija Baza sa Fruške gore, što je, verovatno, jedini slučaj u istoriji da vinarija sponzoriše takmičenje u drugoj vinskoj regiji, i magazin Vino & Fino. Enolog Tanja Drakulić, koja je i vlasnica vinarije Baza, rekla je da joj je motiv za sponzorstvo i lični angažman to što je ona inače Banaćanka i želil da pomogne malim vinarima svog kraja.

- Ima dosta neiskorišćenog potencijala u vinogradima kraj Tise i mikrolokalitetima u banatskim vinogorjima. Beli burgundac, frankovka, grašac, muskat krokan, pa i kaberne fran ovde mogu da daju sjajne rezultate, ali vinarima treba podrška i eto, pokušavam da doprinesem koliko mogu - kaže Tanja, koja je učestvovala i u organizaciji samog događaja.

TROFEJI PO KATEGORIJAMA

Trofej za najbolje belo vino Banata

Kepul Beli Burgundac 2022
Vinarija Kepul, Iđoš, Banatski rejon, Kikindsko vinogorje

Trofej za najbolje amatersko belo vino Banata

Zvekić Cuvee Blanc 2022
Garaža Zvekić, Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje

Trofej za najbolje crveno vino Banata

Galot Cabernet sauvignon 2019
Vinarija Galot, Banatski Karlovac, Južnobanatski rejon, Vinogorje Deliblatska peščara

Trofej za najbolje amatersko crveno vino Banata

Cabernet Franc 2022
Ivan Urošević
Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje

Trofej za najbolje roze vino Banata

Randes Roze 2021
Vinarija Dragić
Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje

Trofej za najbolje amatersko roze vino Banata

Kruna Klara 2022
Vinarija Dragan
Pančevo, Južnobanatski rejon

Spisak svih vina koja su osvojila zlatne, srebrne i bronszane medalje nalazi se na ovom linku.