Početna»Novosti»Izbegnut 'vinski rat' između Francuske i SAD!
21.01.2020.

Izbegnut 'vinski rat' između Francuske i SAD!

Američki zvaničnici nezvanično su potvrdili da je Donald Tramp napravio "dil" sa Makronom i odustao od uvođenja carine od 100% na uvoz šampanjca

novost izbegnut vinski rat između francuske i sad vinski magazin vino fino

Francuski šampanjac ipak, po svemu sudeći, neće, kako je ranije najavio američki predsednik Donald Tramp, biti u SAD podvrgnuta carinskoj stopi od 100 procenata. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je spreman da radi sa svojim američkim pandanom na carinskom "primirju" u ratu oko francuskog kontroverznog poreza na digitalne usluge, koji je naljutio Belu kuću i doveo do pretnji da će francuska vina biti izložena ogromnim carinskim dažbinama. Ovako je izbegnut scenario koji bi francuske vinare doveo u vrlo tešku poziciju, budući da se radi o ogromnim brojkama: samo šampanjca se u SAD godinšnje izveze u vrednosti od 577 miliona dolara, prenosi Dekanter.

Zvaničnici iz Pariza i Vašingtona nezvanično su za Vol strit žurnal potvrdili da je došlo do deeskalacije i da će Francuska suspendovati primenu kontroverznog poreza do kraja ove godine, a da će SAD zauzvrat odustati od uvođenja kaznene carinske stope koja bi, pored ostalog, pogodila francuska vina, sir rokfor i luksuzne tašne.

Iako je u ovom slučaju došlo do smirenja strasti, vina iz Evrope i dalje su pogođena kaznenim merama Vašingtona. Na vina iz Francuske, Španije, Nemačke i Velike Britanije od oktobra prošle godine primenjuje se carinska stopa od 25%, uvedena kao odmazda za subvencije EU upućene proizvođaču aviona Erbas, najvećem konkurentu američkog Boinga. Pretnja carinskim ratom još uvek je u igri, budući da je američka trgovinska komora tražila uvođenje carine od 100 procenata na gotovo sva vina iz cele Evropske unije.