Početna»Novosti»Izgorela je poznata vinarija iz doline Napa
28.09.2020.

Izgorela je poznata vinarija iz doline Napa

Kuća Chateau Boswell stradala je u najnovijoj seriji požara u srcu vinske Kalifornije. Na putu vatrene stihije nalaze se desetine drugih vinarija

novost izgorela je poznata vinarija iz doline napa vinski magazin vino fino

U najnovijoj seriji požara u Kaliforniji koji su udarili u samo srce slavne doline Napa, jedne od najpoznatijih vinarskih regij na planeti, do temelja je izgorela poznata vinarija Chateau Boswell. Kuća čije je vino RTB Red Wine 2015 dobilo čak 100 poena u časopisu Wine Advocate Roberta Parkera, našla se na putu požara po imenu Glass Fire koji u ovom trenutku preti da ošteti još 63 vinarije.

Malena oblast St. Helena, smeštena dvadesetak kilometara od grada Napa, dom je nekih od najpoznatijih vinarija u Kaliforniji, uključujuči i kuću Beringer, koja neprestano radi od 1875. godine. Vinarija Chateau Boswell postoji oko 40 godina, tokom kojih je izgradila reputaciju proizvođača izvanrednih vina pre svega od kaberne sovinjona, ali i drugih tradicionalnih francuskih sorti.

Dolina Napa je već nekoliko godina unazad žrtva velikih požara, koji su, kako ocenjuju stručnjaci, posledica ubrzanih klimatskih promena. Trenutni požari dogodili su se na samom kraju berbe, što će donekle ublažiti udarac vinarima u sezoni u kojoj je veliki procenat kalifornijskog grožđa već oštećen dimom od prethodne serije požara.

Suzan Kraus, suvlasnik kuće Arkenstone Estate, još jedne poznate kalifornijske vinarije koja se nalazi u oblasti ugroženoj požarom, kaže da će prava procena štete moći da se napravi tek kada se ugase trenutni požari i kada vinari budu u prilici da naprave temeljan bilans oštećenja imovine i čokota.

- Berba je uglavnom završena. Ali za ovakav požar nikada nije dobro vreme - rekla je Kraus.