Početna»Novosti»Jedanaest medalja za srpska vina na Mundus Vini!
27.02.2019.

Jedanaest medalja za srpska vina na Mundus Vini!

Naši vinari osvojili su pet zlatnih i šest srebrnih na prestižnom ocenjivanju u Nemačkoj

novost jedanaest medalja za srpska vina na mundus vini vinski magazin vino fino
foto: AD LUMINA/ Ralf Ziegler
Na takmičenju Mundus Vini u Nemačkoj, jednom od najznačajnijih svetskih ocenjivanja vina, srpski vinari ove godine osvojili su jedanaest medalja, od čega čak pet zlatnih i šest srebrnih.

Titulom Best of Show – Serbia okitilo se crveno vino Rodoslov 2013 šumadijske vinarije Aleksandrović. Oni su osvajači zlata i za vina Vizija 2015 i Regent 2013. Zlatnu medalju dobio je i vranac Amanet 2015 vranjanske vinarije Aleksić, kao i roze iz 2017 vinarije Despotika. Srebrne medalje zaslužili su Grand Trianon 2015 i Omnibus Lector 2016 iz Erdevika, Virtus Marselan 2016 i Virtus Prokupac 2016, Tamjanika 2017 vinarije Lastar i Morava 2017 iz Despotike. Ukupno se takmičilo 27 vina iz Srbije. Na ocenjivanju Mundus Vini srebrne medalje osvajaju vina ocenjena sa više od 85 poena, a zlatne ona koja osvoje više od 90. Veliko zlato dodeljuje se vinima sa više od 95 poena.

Izuzetno dobre rezultate ostvarili su makedonski vinari, koji su osvojili čak 15 zlatnih i 5 srebrnih medalja. U Crnu Goru otišle su tri zlatne i tri srebrne medalje, i to sve za vinariju Plantaže. U Hrvatsku su otišle dve zlatne i tri srebrne medalje.

Na prolećnom Mundus Vini ocenjivanju ove godine takmičilo se 7.182 vina iz 156 vinskih regija sa cele planete, a medaljama je okićeno oko 40 odsto prispelih vina. Dodeljeno je 37 velikih zlata, 1487 zlata i 1358 srebra. Šest stotina nagrađenih vina biće predstavljeno na najvećem vinskom sajmu na svetu, ProWein u Dizeldorfu.

Manifestacija Mundus Vini ima i svoje letnje izdanje, na kome se ove godine očekuje oko 4.500 uzoraka.

Mundus Vini je jedno od najbrže rastućih takmičenja na svetu, na kom se broj vina u konkurenciji značajno uvećava svake godine. Razlozi za ovo leže u izuzetnoj reputaciji sudija i veoma dobroj organizaciji takmičenja. Na prolećnom Mundus Vini ocenjivanju, ove godine u radu pedesetak sudijskih panela učetvovao je 261 vinski sudija. Po prvi put ove godine, vina je ocenjivalo i dvoje sudija iz Srbije: Đurđa Katić, potpredsednica SERSA i Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino.

foto: AD LUMINA/ Ralf Ziegler Među sudijama bila je i Đurđa Katić, potpredsednik Udruženja SERSA