Početna»Novosti»Jutarnji list: Kremen Kamen 2011 je maestralno vino!
24.02.2021.

Jutarnji list: Kremen Kamen 2011 je maestralno vino!

Ugledni vinski pisac Saša Špiranec dao je ogroman kompliment premijum kaberne sovinjonu iz negotinske vinarije Matalj

novost jutarnji list kremen kamen 2011 je maestralno vino vinski magazin vino fino
Veoma tiražni i čitani Jutarnji list iz Hrvatske objavio je 22. februara tekst pod naslovom Donosimo vam pet spektakularnih vina koje će vas odvesti na putovanje iz snova u doba korone. Autor teksta Saša Špiranec, jedan od najuglednijih vinskih pisaca iz Hrvatske, odlučio je da predstavi pet vina koja, po njegovom mišljenju, treba otvarati samo u društvu velikih vinskih posvećenika i uživati u svakom trenutku degustacije ovih velikih berbi.

U ovom probranom društvu se, pored vina iz Hrvatske, italije, Francuske i Španije, nalazi i naš Kremen Kamen 2011, izvanredni kaberne sovinjon vinarije Matalj koju je Špiranec predstavio kao geografski izolovanu vinsku kuću iz kraja sa velikom i značajnom tradicijom vinarstva.

Špiranec je Kremen Kamenu 2011 dao ocenu od 96 od mogućih sto i nazvao ovo vino “maestralnim”, uz komplimente kakve je malo koje vino iz Srbije dobilo u regionalnim i međunarodnim medijima.

- Ovo je vino bilo moj odabir za doprinos kružoku, jer je jedno od onih koje ću pamtiti cijeli život. Sreo sam se s njim, upravo s ovom berbom, na jednom natjecanju gdje je nas članove komisije ostavilo sasvim bez teksta i s lakoćom odnijelo prestižni trofej najboljeg vina Srbije. Potom je sljedeće godine nova berba na istom natjecanju ponovila to isto i ostavila nas u još većem čudu, a onda je i sljedeće opet ponovila isto, ali ovaj put na natjecanju za najbolje crno vino Balkana u Sofiji. Do tada nepoznata vinarija trajno se lansirala u zvijezde, a ova etiketa je postala najtraženije vino Srbije. Ne jednom sam se nakon tih događanja pitao kako bi se lokalni šampion nosio sa svjetskom kremom kad bi ih usporedili naslijepo, pa sam nekoliko puta i napravio taj eksperiment. I svaki put zasjenilo je baš svaki drugi cabernet sauvignon ili Bordeaux blend koji bi mu stao uz bok, kao što je bilo i ovom prilikom, u društvu dobrih prijatelja koji su se unisono složili sa mnom. Gotovo sam zaplakao kad se vino rastočilo, jer je još toliko živo i sočno da sam shvatio kako je ispred njega još najmanje deset godina vrhunske forme i kako je zadnja boca otišla prerano. Crno svježe voće, ribiz i kupine, list duhana, cedrovina, hrast, savršen balans i svježina, s koncentracijom i elegantan istodobno, mekan na nepcu, živ i aromatičan na retrookusu, zrelih tanina, dugačkog finiša – naveo je Špiranec, pored ostalog, u tekstu koji se u celini može pročitati na ovom linku.