Početna»Novosti»KAD DOBRO POSTANE BOLJE
08.11.2021.Piše: Igor Luković

KAD DOBRO POSTANE BOLJE

Degustacija novih vina vinarije Matijašević

novost kad dobro postane bolje vinski magazin vino fino

Šumadijska vinarija Matijašević, iako još uvek nova na domaćoj vinskoj mapi, već je dobro poznata potrošačima, delom zahvaljujući pametnoj i agilnoj komunikaciji sa tržištem, ali pre svega zahvaljujući upečatljivim i karakternim vinima. Posle nešto manje od dve godine na tržištu, hvatanja pozicija na policama i vinskim kartama, kao i jednog Dekanterovog zlata za odlični beli sovinjon SoviNoa iz 2019, vinarija Matijašević krenula je u sledeću fazu profilisanja svoje ponude, dosledno prateći od početka zacrtan stilski i kvalitativni izraz u svojim bocama. Svoja nova vina, od kojih su neka već u prodaji, a neka tek čekaju lansiranje, premijerno su predstavili publici na dve degustacije održane u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure. Uz ceo tim vlasnika, menadžera prodaje i enologa, degustaciju je vodio glavni enolog Mladen Dragojlović.

Vinarija Matijašević nalazi se u Orašcu, odnosno na pitomim šumadijskim padinama nedaleko od tog mesta. Baštineći dugu porodičnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju, obnovili su i proširili vinograde pre nekoliko godina, pa su sa svojih 15 hektara prva vina proizveli 2019, da bi se već prošle godine, u sred pandemijskog zatvaranja, pojavili na tržištu. Pored sovinjona koji je postao najbolje ocenjeno srpsko vino od te sorte na Dekanteru, nametnuli su se i odličnim rozeom od merloa, kao i pretencioznom smederevkom Belina i prokupcem Čukundeda. Potonja dva vina osvojila su i zlatne medalje na 10. balkanskom vinskom prvenstvu BIWC 2021.

Degustacija je počela upravo sa smederevkom, koja u novom izdanju pokazuje da može da ponudi još više od prethodne verzije iz 2019. Dragojlović je istakao da su u vinariji beskrajno veruju u potencijal ove sorte, pa su u novoj berbi pokušali da iskoriste njen puni kapacitet i da vino u bocu stigne bez prethodnog filtriranja

- Ideja je od smederevke napravimo punije, kompleksnije vino i da ona na kraju ne bude „mali sovinjon blan“. Mislim da smo uspeli u tome, ali tek u narednim godinama videćemo njen puni potencijal. Obećava to što prethodna smederevka jako zanimljivo sazreva – istakao je on.

Sovinjon autentičnog imena SoviNoa, koji je u prethodnoj berbi vinariji Matijašević doneo i najvažnije međunarodno priznanje i vrtoglavih 95 poena, ostaje i dalje na zacrtanom stilskom pravcu. Prava mera voćnosti i herbalnosti, punoće i svežine odlikuje i SoviNou iz 2020. Za njega, Dragojlović kaže da dolazi iz jednog od najboljih položaja za sovinjon u Srbiji, što dokazuje da je Šumadija zaista odličan teroar za ovu sortu.

- Naš vinograd Kod duda daje grožđe koje čuva aromatiku do kraja sazrevanja, čuva svežinu, a donosi punoću, telo i zrelost. Zato nema potreba za ranijim branjem. Taj balans mogu da uporedim sa vinima iz Alto Adiđea, iako je ovo stilski drugačije vino.

Posle klasične verzije SoviNoa sovinjona, na red je došlo i potpuno novo vino, takođe SoviNoa, ali ovog puta iz drveta, sa crnom etiketom i nazivom Fume blanc - onako kako se u drvetu odležali sovinjoni nazivaju u Americi.

- Volim da se igram sa sovinjonom i drvetom. Ovo vino nije odležavalo u baricima, već u bačvama od 500 litara specifično tostiranim, kupljenim od malih francuskih pintera – ističe Dragojlović, dodajući kako su na taj način sačuvali sortu, njenu svežinu i teroarsku mineralnost, a dobili dodatnu punoću i kompleksnost, bez banalnih slatkastih nota.

Prvo crveno vino i svojevrsna zvezda degustacije bio je Matijaševićev novi merlo iz 2019. godine, nazvan 3 doline. To mlado vino izuzetno zanimljive etikete tek je na početku razvoja, a za njega glavni enolog vinarije kaže da ga karakterom podseća na pravi Bordo. Ime 3 doline poneo je zbog tri različita vinograda iz kojih dolazi grožđe na položajima Bajkovica, Bavčine i Orašačko brdo.

Na samom kraju stiglo je i specijalno izdanje prokupca. Iako još uvek bez imena i etikete, najveći deo vina je već rezervisan za neke kupce i to po vrlo kontroverznoj ceni od čak 15 000 dinara. Ono što ovaj prokupac razlikuje je primena izvorne appassimento metode sušenja grožđa, kakva se primenjuje u proizvodnji amaronea u Italiji.

- Zahvaljujući sporom sušenju u posebnoj sušari i razvoju određenih vrsta plemenite plesni unutar bobica, dobijamo sasvim jedinstven aromatski profil – kaže Dragojlović i dodaje:

- To je vrlo teška metoda, jer prokupac nije sorta idealna za sušenje, zato nam treba savršeno grožđe i to vino ne proizvodimo svake godine.

Jedinstven karakter ovako dobijenog vina očigledno je naišao na dobar prijem kod publike kojoj je namenjen.


Tim vinarije Matijašević: Darko Matijašević, Maja Jovović i Mladen Dragojlović

Belina 2020

Uz puno svežine i herbalno - citrusnih mirisa koji donose note borovih iglica, zelenih maslina, limete i kore limuna, ova smederevka pokazuje i izvanrednu slanu mineralnost na nepcima. Nežna, umereno puna, ali slojevita i strukturna, sa britkim, hrskavim kiselinama i postojanim ukusom grejpfruta, greni smit jabuke, limete i žutog voća.
Ocena: 90/100

SoviNoa 2020

Miris koji će vam odmah staviti do znanja koju sortu imate u čaši, ali bez previše napadnih zeljasto -pirazinskih nota. Dakle, kopriva, trava, feferona i mačije ležište - sve je tu, ali tek kao deo ukupne aromatske slike koju čine i grejpfrut, zamamni tropski štih i neki zamagljeni, ali fini, ton tosta ili brioša u pozadini. Izrazito sočno, puni usta voćnim notama marakuje i zrelog kivija sa praskavom citrusnom svežinom i opet finim zelenim notama. Postojani ukus u pozadini nudi i note limete, zelene kajsije i dečije bojice. Još uvek mlado vino koje tek čeka razvoj i put ka punom potencijalu.
Ocena: 91+

SoviNoa Fume Blanc 2020

Prepoznatljivi miris zrele nektarine suvereno predvodi čitav aromatski niz koji odlukuje ovo kompleksno i izdašno vino. Posle zrelog voća i tropike, nailaze fine gorkasto - citrusne arome, pa zatim fina začinska herbalnost i nežno, stvarno, nežno drvo. Vino izuzetne strukture koje je, uprkos odležavanju u hrastu i punom telu, očuvalo svu sortnu svežinu i hrskavost. Veoma dugo, postojano i kompleksno.
Ocena: 94/100

Merlot 3 doline 2019

Svež miris kog odlikuje tipično crveno voće merloa, sa puno maline i tamne višnje. Iza toga otkriva se drvo u notama kutije za cipele i zarezane olovke. Kompletnu sliku obogaćuje nežni karakter tartufa i zemlje u pozadini. Na jeziku opet puno crvenog voća, srednje telo i umereni, ali čvrsti mladi tanini. Vibrantna, suvkasta završnica priziva sok od nara, presno meso i malo dobro integrisanog drveta.
Ocena: 89/100

Prokupac specijalno izdanje 2019

Iako neuobičajno prozirno za prokupac, vino donosi sasvim pepoznatljiv, rustični, zreli miris prokupca, sa notama brusnica, duvana i nečeg zemljanog u karakteru. U ustima džemast voćni karakter podržan nežnom slašću, ali i neočekivano čvrste svežine i mekih, svilenih tanina. Drugačiji, savim novi stil, ali prepoznatljiv karakter prokupca.