Početna»Novosti»KADARKA NA SAMOM VRHU
10.02.2021.Promo

KADARKA NA SAMOM VRHU

Prošlogodišnja međunarodna vinska takmičenja donela su izuzetna priznanja vinima vinarije Tonković

novost kadarka na samom vrhu vinski magazin vino fino
Vinarija Tonković , jedina vinska kuća u Srbiji koja je u potpunosti orijentisana na stvaranje vina od kadarke, potvrdila je da se njen napor da staru sortu otrgne od zaborava i ponovo je uzdigne u red izuzetnih i autentičnih vina u potpunosti isplatio. U godini za nama, vina Fantazija i Rapsodija, dva izvanredna izraza kadarke, nekada rasprostranjene i cenjene sorte od juga Balkana pa sve do centralne Evrope, požnjela su nove uspehe i na regionalnom i na globalnom planu.

Etikete Fantazija Kadarka 2015 i Rapsodija Kadarka 2015 osvojile su izuzetno visokih 91 i 92 poena na najuglednijem vinskom ocenjivanju na svetu, Decanter World Wine Awards 2020! Fantazija 2015, koja je dobila 91 poen, opisana je kao izražajno vino sa aromama višanja i šljiva, svežeg i elegantnog ukusa zrelih jagoda i začina. Rapsodija 2015 dobila je poen više i žiri je ovo vino ocenio kao ozbiljno vino sa šarmantnom aromom crvenog voća, vanile i nagoveštajem cveća, umereno voćnog ukusa i živahnih kiselina. Inače, kadarke vinarije Tonković u poslednjoj deceniji nikada nisu došle sa DWWA ocenjivanja bez bar jedne medalje!

Najveći kompliment za vinariju Tonković u 2020. godini ipak je stigao iz grada Kiškereša u Mađarskoj, gde se već 20 godina održava Kadarka Grand Prix na kome se takmiči veliki broj vina napravljenih od ove sorte na koju su u Mađarskoj izuzetno ponosni. Među 110 uzoraka vina, pored mađarskih, bilo je i etiketa iz Srbije, Bugarske i Slovačke, a žiri je odlučio da baš vinu Fantazija Kadarka 2015 pripadne Grand Prix za najbolje vino na ovogodišnjem takmičenju. Sva tri vina koja je vinarija Tonković poslala na takmičenje – Fantazija, Rapsodija i Rose - osvojila su zlatne medalje, potvrdivši sve češće ocene da je posredi vinska kuća koja iz godine u godinu, i u celom svom portfoliju, sve vreme beskompromisno podiže lestvicu kvaliteta. A nije odmogla ni činjenica da je 2015. bila veoma dobra godina za vina sa severa Bačke, što su u vinariji iz Bačkih Vinograda kraj Palića izuzetno uspešno iskoristi I napravili vina koja će se dugo pamtiti.

Sasvim jedinstvena vinarija, sa monosortnim vinogradom koji je nastao kao plod ogromne hrabrosti i posvećenosti osnivača Ignacija Tonkovića, ove godine nastavila je da gradi reputaciju kao ponos i veliki vinski adut Subotičko-horgoške peščare, a vina od kadarke koja dolaze iz ove kuće sve češće nalaze put do kupaca željnih vina vedrog, poletnog ukusa koja pozivaju na pesmu i koja su postala još jedan važan deo srpskog vinskog pejsaža.