Početna»Novosti»Karavan prokupca prolazi kroz Srbiju!
10.10.2021.

Karavan prokupca prolazi kroz Srbiju!

Dešavanje u čast prokupca premijerno je održano u Prokuplju, a u Aleksandrovcu su održane i dve trke posvećene Danu prokupca

novost karavan prokupca prolazi kroz srbiju vinski magazin vino fino
Loše vreme nije uspelo da pokvari atmosferu na Karavanu prokupca, seriji događaja u gradovima u Srbiji kojima počinje obeležavanje ovogodišnjeg Dana prokupca. Sportske trke u čast vina i susreti sa vinarima odigravaju se u najlepšoj atmosferi, a ove godine Karavan prokupca stigao je do još jednog grada, i to baš onog po kome je prokupac dobio ime.

Susret župskih vinara u Aleksandrovcu u Župi, koji je trebalo da se održi na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, danas se, zbog lošeg vremena, odvija u prostoru Srednje škole Sveti Trifun, gde više od trideset župskih vinara izlažu svoja nova i stara vina od prokupca i upoznaju goste iz cele zemlje sa vinskim prilikama u Župi. Aleksandrovac je ugostio i izložbu fotografija Petra Dešića pod nazivom Portreti vinara koji prave vina od prokupca. Na snimcima su zabeleženi strast i posvećenost vinara koji učestvuju u obnovi naše autohtone sorte.

Biciklistička trka u čast prokupca

U Aleksandrovcu u Župi danas je održan i biciklistički MTB maraton PRO KUP AC u čast prokupca. Na maraton se, i pored lošeg vremena, odazvao veći broj biciklista koje trasa trke vodi kroz vinsku Župu. Održana je i Župska vinska trka, sa startom kod Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, ove godine u skraćenom formatu usled vremenskih nepogoda koje su delove staze učinile nebezbednim za trkače.
.
Karavan prokupca zvanično je počeo juče u Toplici. Premijerno pojavljivanje Prokuplja na mapi Karavana prokupca odigralo se u Domu kulture Radivoje Uvalić-Bata, gde se odvio susret vinara iz pet topličkih vinarija sa stotinak veoma zainteresovanih posetilaca,

Nakon Toplice i Župe, Karavan prokupca seli se u Kragujevac, gde će se sutra, u Vinsko-rakijskom habu, uživati u odličnim vinima od prokupca i u vinorelima – slikama pravljenim vinom, a čiji je autor Mira Kovačević.