Početna»Novosti»Kinezi pronašli vino staro 2.000 godina
08.11.2018.

Kinezi pronašli vino staro 2.000 godina

U bronzanom vrču sa obeležjima dinastije Zapadni Han nalazilo se čak četiri litre drevne tečnosti

novost kinezi pronašli vino staro 2000 godina vinski magazin vino fino
Arheolozi u Kini otkrili su bronzani vrč star dva milenijuma u kome se, po svemu sudeći, nalazi drevno vino, prenela je kineska agencija Xinhua. Tim arheologa u provinciji Henan utvrdio je da se u bronzanom vrču koji je pronađen u provinciji Henan, a koji nosi obeležja dinastije Zapadni Han, nalahi oko četiri litra prozirne žute supstance čiji sastav umnogome podseća na vino.
Pretakanje tečnosti u sud za merenje otkrilo je snažan miris alkohola, izvestili su arheolozi.

- Tečnost miriše na vino - rekao je Šik Jadžen, direktor Instituta za relikvije i arheologiju u gradu Luojangu. On je dodao i da je pirinčano vino igralo veoma važnu ulogu u ceremonijama i žrtvenim obredima dinastije Zapadni Han.

Arheolozi su drevno vino poslali na dalje analize, za koje se nadaju da će baciti novo svetlo na materijalnu kulturu drevne Kine a naročito na kulturu spravljanja pirinčanog vina.

Ovo nije prvi ovakav nalaz, mada je svakako najveći. U martu je otkriven mali vrč vina u grobnici u drevnoj prestonici dinastije Kin. Ovo vino je verovatno pravljeno tokom legendarnog perioda velikih ratova, od petog do trećeg veka pre nove ere. Kasnije analize pokazale su da je u pitanju vino koje se po malo čemu razlikuje od današnjeg pirinčanog vina koje je u Kini i dalje veoma popularno.