Početna»Novosti»Ko su kandidati za Mišlenove zvezde u Beogradu?
18.10.2020.Piše: Jelena Stojčić

Ko su kandidati za Mišlenove zvezde u Beogradu?

U igri za najčuvenije gastronomsko priznanje su, uobičajeno i pre svega, restorani fine dining kuhinje i riblji restorani

novost ko su kandidati za mišlenove zvezde u beogradu vinski magazin vino fino
Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još pre mesec dana. Naravno, ne zna se koje su restorane do sada obišli, kao ni kuda će dalje ići, a vremena imaju do 14. decembra kada će biti poznati i rezultati njihovih obilazaka.

Za sada su, kako se priča po gradu, ubedljivi favoriti za dobijanje zvezde Homa, Langouste i Salon 5. Sva tri su restorani visoke kuhinje, sa prepoznatljivim šefovima, od kojih su dvojica i vlasnici. Šef Filip Ćirić jedan je od pionira fine dininga u našoj zemlji i on zajedno sa partnerima stoji ispred koncepta Home. Opet, zbog Nikole Narančića, svetskog gastronoma i idejnog tvorca Salona 5 i 1905, gosti stižu iz svih krajeva sveta, ali se ipak o restoranu Langouste najviše priča, jer je već na njegovom čelu Gijom Iskandar, šef sa iskustvom rada u restoranima iz Mišlenovog sazvežđa. Mada, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, Homa je ipak jedan od najvećih kandidata. S druge strane, jasno je da se u igri za Mišlena pre svega misli na Salon 1905 u Geozavodu, a ne na zemunski Salon koji, opet, definitivno ima „ono nešto“ i verovatno da bi mogao da dobije neko od priznanja, ako su inspektori uopšte stigli do njega. Takođe, u društvu pomenute trojke mogao je da bude i Vanja Puškar sa Irisom, ali je taj restoran trenutno zatvoren. Doduše, Vanja u igri može da bude i sa Ivom, još jednom članicom New Balkan Cuisine koncepta, makar za preporuku.

Kada je reč o ribljim restoranima, za koje nekako deluje kao da imaju blagu prednost pri dodeli zvezdica kod Mišlenovih kritičara, (verovatno jer posao oko ribe i sa ribom zahteva više nego „običnu“ gastronomiju), u igri za dobijanje priznanja nalaze se Gušti Mora i CaffeCaffeFish, i sa ribljim restoranima za koje se priča da imaju najveće šanse da dobiju zvezdu slična je situacija kao i sa fine dining restoranima. Na čelu restorana nalaze se vlasnici koji su ujedno i kuvari, i to ozbiljni kuvari, specijalizovani za pripremu ribe, svojim talentom i gastronomskim umećem definitivno zaslužuju da se bore za ispunjenje svog sna. Osim pomenutih prestoničkih restorana, u gradskim krugovima se kao glavni pretendenti na zvezde pominju još i Legat 1903 i Magelan.

Interesantno je još i to što u trci za Mišlena niko ne spominje dva veterana domaćeg ugostiteljstva, Franš i Maderu, pa čak ni za preporuku. Iako nisu tipični restorani kojima bi Mišlenovi kritičari dodelili zvezdu, istina je da oni ispunjavaju dosta strogih kriterijuma ovog vodiča. Međutim, čini mi se, ne i najvažnijI, a to je hrana što opet, ne znači da je u tim restoranima hrana loša, naprotiv, dobra je. Ali da bi neki restoran bio ovenčan Mišlenovom zvezdom, kada je reč o hrani mora da ispuni pet kriterijuma. To su kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u kuhinji, i odnos cene i ponude. Istina je da se u Franšu i Maderi akcenat gotovo nikad ne baca posebno na šefa kuhinje, već na kompletan ugostiteljski doživljaj.

Ali, Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand. Njega bi, na primer kod nas, mogao da dobije Lorenzo & Kakalamba ili Homa Bistrot. a kandidat je i Saša Bar, sa Aleksandrom Škipićem na čelu, iako kada je reč o kvalitetu namirnica slobodno može da bude i kandidat za zvezdu. Takođe, u trci za Mišlenovu preporuku bi trebalo da se nađe i nekoliko restorana iz Beton hale, možda Sakura ili Toro… a možda ni Sakura ni Toro, a možda i nijedan od gore navedenih. Reći će nam Mišlen u decembru.