Početna»Novosti»KOMPLIMENTI ZA SRPSKA VINA NA SKUPU U SLOVENIJI
29.09.2020.

KOMPLIMENTI ZA SRPSKA VINA NA SKUPU U SLOVENIJI

Etikete iz sedam vinarija iz Srbije predstavljena su na degustaciji balkanskih vina u veoma uglednoj Vinskoj školi Belvin

novost komplimenti za srpska vina na skupu u sloveniji vinski magazin vino fino
U organizaciji slovenačke Vinske škole Belvin, koja stoji iza uglednog Decanter salona u Sloveniji, pre nekoliko dana održana je degustacija balkanskih vina sa posebnim akcentom na vina iz Srbije i Severne Makedonije. Organizator Robert Gorjak, dugogodišnji sudija Decanter World Wine Awards i utemeljivač Belvina, podelio je svoje utiske o ovom dešavanju koje je okupilo 43 učesnika, a na kome su degustirana, između ostalih, i vina iz Srbije, iz kuća Vinum, Zvonko Bogdan, Kovačević, Doja, Veritas, Temet i Matalj, kao i etikete vinarije manastira Hilandar. Tu su bila i vina kuća Tikveš i Chateau Kamnik, a predstavljen je i rad vinarije Jungić iz Markovca u blizini Banja Luke.

- Mnoge od ovih boca nisu jeftine i teško se prodaju van matičnih zemalja. No, one u svakom slučaju pokazuju kapacitet ovih zemalja. Vinoljubac otvorenog duha, koji mudro bira etikete, uvek će se lepo provesti pri poseti Srbiji, Severnoj Makedoniji, i, zahvaljujući vinariji Jungić, Bosni i Hercegovini - napisao je Gorjak.

Gorjak je dao velike komplimente srpskim vinima. Za Grašac 2018 kuće Vinum rekao je da je izuzetno osvežavajuće vino koje dokazuje da ta sorta zaslužuje veću pažnju, a za Chardonnay S Kovačević napisao je da je u pitanju izvrsno vino klasičnog izraza:

- Ovo je primer kako treba da se pravi klasični šardone punog tela. Vino bez kompromisa.
Gorjak je pohvalio i višestruko nagrađivani Prokupac 2015 vinarije Doja, dodavši, ipak, da je vino već prešlo prag pune zrelosti. Veće komplimente rezervisao je za Momentum Cabernet Sauvignon 2017 vinarije Veritas:

- Ovo začinima bogato i zrelo, elegantno vino je dokaz da se sorte iz Bordoa u nekim delovima Srbije osećaju kao od svoje kuće.

Za Ergo crveni 2017 vinarije Temet, kupažu prokupca, merloa i kaberne sovinjona, Gorjak je rekao da je vino koje se izuzetno lako pije.

- Lično mi se veoma dopala njegova elegancija. Čovek sa uživanjem može da popije celu bocu! - napisao je Gorjak. Na drugom kraju skale kada je u pitanju intenzitet vina stajalo je vino Icon Campana Rubimus 2017 vinarije Zvonko Bogdan, za koje je Gorjak naveo da je najintenzivnije i najkompleksnije vino koje su probali te večeri.

Na degustatorskom stolu bio je i Kremen Kamen 2016 vinarije Matalj.

- Vino pokazuje kompleksnost i čvrstu strukturu kabernea iz predela sa toplom klimom. Čuvajte ga u podrumu! - preporučio je renomirani vinski stručnjak na zanimljivom vinskom skupu u organizaciji škole koja postoji još od 1999. godine.