Početna»Novosti»KONAČNO! PROTERUJU DUVAN IZ RESTORANA!
23.01.2023.Piše: Jelena Stojčić

KONAČNO! PROTERUJU DUVAN IZ RESTORANA!

U pojedinim ugostiteljskim objektima u Beogradu zabranjeno je pušenje

novost konaČno proteruju duvan iz restorana vinski magazin vino fino
Dok je u svetu potpuno normalno da na kraju gastronomskog ugođaja u jednom restoranu, ukoliko ste pušač, izađete napolje da biste uživali u cigareti, u Srbiji je i dalje, bukvalno u svakom restoranu dozvoljeno pušenje. Ipak, izgleda da se to menja!

Od donošenja „novog“ Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, donetog pre skoro sedam godina i koji suštinski ništa nije promenio, situacija je ipak postala malo bolja, jer sada ima i restorana koji su počeli da zaista odvajaju određene delove u prostoru kao nepušačke.
U septembru prošle godine, beogradski restoran Endorfin odlučio se na veliki korak i totalno zabranio pušenje unutra, dok je u restoranu JaM, jednom od 18 Mišlenovih favorita za ovu godinu, pušenje zabranjeno od juna. Takođe, dorćolska Homa ovog vikenda nas je obradovala vešću da je zabranila upotrebu tompusa.

- Bez želje da ikog diskriminišemo, smatramo da u zatvorenim prostorima miris tompusa kvari ugođaj svima, kao i utisak hrane koji treba da bude dominantna stvar u jednom restoranu. Mislim da je prvi korak ka oslobađanju restorana od neprijatnog duvanskog dima upravo zabrana pušenja tompusa. - kaže Vlastimir Puhalo, jedan od vlasnika restorana Homa.

Pane e Vino na Novom Beogradu oduvek je bio nepušački lokal, a u pojedinim kafeterijama i veganskim mestima trend totalne zabrane pušenja odavno je u modi. Od pre nekoliko meseci, bez duvanskog dima je i popularni Endorfin.


Vlastimir Puhalo, Miloš Vukšić i Iva Bogunović

- Na ovakav potez smo se odlučili pre svega zbog nas samih, koji provodimo praktično svaki dan u restoranu i još jedna zimska sezona bi bila neizdrživa. Naravno i zbog naših gostiju, za koje smo smatrali da ne mogu da dožive bistronomiju u punom svetlu ako se za stolu pored sve vreme puše cigarete i duva dim u lice dok se na primer, uparuju vino i hrana. Da bi svi ljudi ovo razumeli želim da napomenem da i sam konzumiram cigarete, ali mi je apsolutno normalno da izađem napolje i ispod grejača u vrlo opuštenoj atmosferi pušim, ne smetajući nikome, a pritom iskusim svoj gastronomski doživljaj u mnogo lepšem ambijentu – kaže Miloš Vukšić, vlasnik restorana Endorfin i dodaje da umesto debakla koji su ima svi prognozirali zbog ove odluke, sala restorana je punija, a komentari izuzetno pozitivni.

U restoranu JaM od jula je zabranjeno pušenje unutra, osim električnih cigareta. Leto su iskoristili da goste lagano prilagode promeni, a za pušače su obezbedili nekoliko stolova u bašti, kao i grejalice.

- Svesni smo da odlazak u restoran podrazumeva celokupan doživljaj i da u taj doživljaj spada i uživanje u cigaretama. Ipak duvanski dim utiče na kvalitet hrane a nema je hrana prioritet - kaže Iva Bogunović, menadžerka restorana JaM.

Nažalost, pre ćete u manjim barovima i kafeterijama na periferiji videti znak "zabranjeno pušenje" nego u ozbiljnijim ugostiteljskim objektima, naročito restoranima. Ipak, sve je više onih koji imaju podeljene pušačke i nepušačke zone – ali odvojene istinski, ne samo kozmetički. Još uvek je najviše lokala u kojima misle da dobra ventilacija rešava pola posla. I rešava! Ali, samo ako je tako jaka poput one u Franšu. Tamo je ventilacija toliko dobra da se dim cigarete ne oseća ni za stolom za kojim sedi pušač, a dosta dobru ventilaciju ima i Homa Bistro, kao i još niz lokala.