Početna»Novosti»Koronavirus je teško pogodio tržište vina u Kini
11.02.2020.

Koronavirus je teško pogodio tržište vina u Kini

Otkazani su mnogi sajmovi i drugi vinski događaji, strani stručnjaci odložili su putovanja u kineske vinske regije, restorani i vinoteke su zaključani

novost koronavirus je teško pogodio tržište vina u kini vinski magazin vino fino
Epidemija koronavirusa je teško pogodio trgovinu i industriju vina u Kini, na nekoliko vrlo bolnih načina. Kako prenosi sajt Grape Wall of China koji donosi vesti o vinu iz zemlje koja upravo otkriva svoje ogromne potencijale u vinarstvu, epidemija nije poštedela nijedan aspekt vinske priče u Kini.

Tačke koje slede posebno su bolne, prenosi Grape Wall of China.

Zabrana ulaska i izlaska

Vinari, vinogradari, trgovci, kritičari i pisci - svi oni u bliskoj budućnosti moraće da svoje putne rasporede usklade sa činjenicom da u Kini vlada epidemija. A oni koji uđu u Kinu, možda će morati da po povratku prođu dvonedeljni karantin. I to nije sve - ako ste putovali u Kinu u poslednje dve nedelje, ne možete putovati u SAD ako niste državljanin te zemlje. Kinezi, sa druge strane, mogu da zaborave na putovanja u inostranstvo na neko vreme - grupna putovanja su otkazana, što će snažno pogoditi turističku i stručnu razmenu.

Otkazani sajmovi

U skladu sa epidemiološkim merama, otkazani su i brojni događaji. Ogromni Sajam hrane i vina u Čengduu, sa 3.000 izlagača i 300.000 posetilaca, odložen je do daljnjeg, a zajedno sa njim i prilika za trgovinu u vrednosti od 3 milijarde dolara, koliko je prošle godine zabeleženo na ovom velikom događaju.

Zatvoreni vinski barovi

Zajedno sa kafeterijama i restoranima, i vinski barovi našli su se pod ključem. Samo 13 odsto ugostiteljskih objekata u Pekingu radi, dok su ostali odložili otvaranje nakon lunarne Nove godine. Neki barovi, kao što je vinski bar Buona Bocca u Pekingu, ne rade zato što zaposleni nisu u prilici da dođu na posao, usled karantinskih mera.

Zabrana okupljanja

Pekinške vlasti zabranile su sva velika okupljanja u restoranima - dakle, svadbena veselja i korporativne večere ne dolaze u obzir. Na ovakve događaje trgovci vinom jako polažu, a naročito će biti pogođeni najpoznatiji i najprodavaniji brendovi. U najvećem problemu su, ipak, kineski vinari, koji na svaki način pokušavaju da povećaju prodaju u restoranima i imaju jako male margine profita.

Usporen rad carine

Uvoz vina jako je otežan usled karantinskih mera i problema sa radnom snagom. Na primer, 1.400 kontejnera vina i hrane iz Čilea čeka na istovar i carinski pregled. Carina je u stanju da pregleda samo 40 kontejnera dnevno, u poređenju sa 350 kontejnera u vreme pre epidemije.

Pad morala

Čak i kada se stanje formalno vrati u normalu i otvore se barovi i vinoteke, biće potrebno više meseci da tržište ponovo živne, procenjuju u Grape Wall of China. Tržište nije bilo u najboljem stanju ni pre zdravstvene krize - uvoz vina je opadao, kao i nivo proizvodnje kineskih vina - a nakon ovog udarca svi u vinarskom lancu, od vinogradara do somelijera, moraće da nalaze taktike da ožive posrnulu industriju.

Povezani unosi