Početna»Novosti»Kozlović Santa Lucia je najbolja malvazija na svetu
15.04.2022.

Kozlović Santa Lucia je najbolja malvazija na svetu

U Poreču je početkom aprila održano trinaesto ocenjivanje Svet Malvazije na kome su ocenjena 273 vina iz deset zemalja

novost kozlović santa lucia je najbolja malvazija na svetu vinski magazin vino fino
Početkom aprila u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna održalo se 13. ocenjivanje vina i jakih alkoholnih pića po imenu Svijet Malvazije. Ocenjena su 273 uzorka malvazije iz deset zemalja, a Santa Lucia Malvazija Kozlović iz berbe 2018 osvojila je titulu najbolje malvazije na svetu.

Malvazija koja dolazi iz vrlo poznatog vinograda Santa Lucia odnela je ove godine uvedenu titulu Best in Show, a proglašena je i najboljom u kategoriji odležanih malvazija. Od svoih prethodnica, Santa Lucia 2018 razlikuje se po tome što je godinu dana odležala u drvetu.

- U prvih dvadesetak godina učili smo sve što se moglo o raznim tehnikama vinifikacije, a sada je na red došlo učenje o važnosti teroara. Moći ćemo da kažemo da smo uspeli kada neke naše položaje afirmišemo tako da ih potrošači mogu prepoznati u čaši - objasnio je Đanfranko Kozlović na vertikalnoj degustaciji malvazija početkom ove godine.

U kući Kozlović poručuju da je baš to bila nit vodilja pri kreiranju Santa Lucia Malvazije: pokazati kako sarađuju sorta, malvazija istarska, i teroar, tačnije vinograd Santa Lucija čiji nastariji zasadi datiraju iz 1969. godine, a u kome se sprovodi i međunarodni projekat održivog upravljanja vinorodnim predelima Ecovinegoals.

Na takmičenju su ove godine učestvovale Hrvatska, Italija, Slovenija, Grčka, Španija, Nemačka, SAD, Portugal, Crna Gora i Srbija. Uzorke je ocenjivao panel od 70 sudija iz 15 zemalja, a kriterijumi ovogodišnjeg ocenjivanja strožiji su nego ranije. Za zlatnu medalju od ove je godine potrebno imati 90 i više bodova, uvedena je platinasta medalja za vina koja dobiju više od 95 bodova, a otvorena je i kategorija Best in Show za najbolje ocenjene malvazije na svetu.