Početna»Novosti»Kraj velikog gastronomskog partnerstva
03.08.2019.

Kraj velikog gastronomskog partnerstva

Danijel Ham i Vil Gidara, kreativni duo koji je stajao iza legendarnog njujorškog restorana Eleven Madison Park, odlučili su da obustave saradnju posle 13 izuzetnih godina

novost kraj velikog gastronomskog partnerstva vinski magazin vino fino
Gastronomski mediji širom sveta sa nevericom su preneli vest o rastanku dva velika ugostiteljska imena, Danijela Hama i Vila Gidare, šefa i menadžera restorana njujorškog restorana Eleven Madison Park, svakako najboljeg restorana u SAD i jednog od najboljih na planeti.

Čuveni restoranski par je na čelu restorana Eleven Madison Park bio od 2006. godine do danas, i za ovih trinaest godina pretvorili su ovo mesto u pravi gastronomski hram: svaki gost imao je sasvim ličan tretman, od rezervacije do konjaka za kraj obeda. Jela su postala prava umetnička dela koja su se u potpunosti uklapala u luksuz prestižne lokacije na Menhetnu.
Eleven Madison Park pre tri godine je proglašen za restoran sa najboljim odnosom prema gostu u vrlo uticajnom izboru World’s 50 Best Restaurants, a pre dve godine osvojio je u ovom izboru i najveće priznanje u restoranskom svetu: titulu najboljeg restorana planete.

Uspeh ovog restorana nije, nažalost, prenet i na druge velike poduhvate gastronomskog dvojca Ham- Gidara. Restoran Made Nice, sa fast casual konceptom rada, dobio je vrlo loše kritike u gastro medijima, a restorani pod imenom Nomad, koje su otvorili u Los Anđelesu i Las Vegasu, nisu uspeli da privuku restoransku publiku sa Zapadne obale, koja ima, ocenjuju poznavaoci scene, sasvim drugačije navike i oččekivanja. Nije uspelo ni preuzimanje restorana u londonskom hotel Claridge, a odustali su i od letnjeg pop-ap restorana u Hemptonsku, letnjem izletištu imućnih Njujorčana.

Rezultat svih ovih nevolja je odluka Hama i Gidare da odustanu od zajedničkog rada. Šef Danijel Ham dogovorio se da otkupi od Gidare udeo u restoranu Eleven Madison Park i ostalih restorana njihove restoranske grupe Make It Nice. Ostaje da se vidi kako će izgledati rad šefa Hama u narednim godina i da li će se odluka o raskidu dugogodišnjeg partnerstva pokazati ispravnom.