Početna»Novosti»Kuća Šanel od sada pravi i provansalski roze!
17.10.2019.

Kuća Šanel od sada pravi i provansalski roze!

Slavni parfimeri kupili su vinariju Domaine de l'Ie na francuskom ostrvu Porkerol

novost kuća Šanel od sada pravi i provansalski roze vinski magazin vino fino
U vinskom svetu retko se u ovakvoj koncentraciji susreću ovakvi simboli otmenosti i evroglamura kao u ovoj vesti: modna kuća Šanel ulazi u vinski posao u Francuskoj, kupovinom vinarije Domaine de l'Ie na ostrvu Porkerol na Francuskoj rivijeri. Najčuveniji proizvođač parfema praviće, dakle, provansalski roze na jednoj od najidiličnijih destinacija u Evropi, malenom, prelepom ostrvu koje je uglavnom u vlasništvu francuske države i na kome zabrane izgradnje velikih objekata onemogućavaju bilo kakvu formu masovnog turizma.

Nepoznato je koliko je novca kuća Šanel, u vlasništvu porodice Verthajmer, izdvojila za kupovinu vinarije koja se uglavnom bavi proizvodnjom tradicionalnih kupaža od od sorti grenaš, muvedr i sira. Kuća Domaine de L'Ille proizvodi i belo vino od sorte roj (poznate i pod imenom vermentino), kao i crveno vino od siraa i grenaša.

Grožđe se uzgaja na 34 hektara vinograda prvi put posađenog 1911. godine, a utemeljivač vinograda je belgijski avanturista Fransoa-Žozef Furnije, koji je nešto ranije kupio celo ostrvo novcem zarađenim traganjem za zlatom u Meksiku. Iako je ostrvo kasnije nacionalizovano, porodica Furnije zadržala je vlasništvo nad vinarijom, a nakon dogovora sa Šanelom potomci slavnog avanturiste zadržaće deset procenata vlasništva, piše Dekanter.