Početna»Novosti»Kulinarske zvezde celog sveta okupiće se u Šibeniku!
02.03.2018.

Kulinarske zvezde celog sveta okupiće se u Šibeniku!

Na gastronomskom kongresu Chefs' Stage, čiji je ambasador slavna Ana Roš, gostovaće šefovi iz restorana kao što su Osteria Francescana i Le Gavroche

novost kulinarske zvezde celog sveta okupiće se u Šibeniku vinski magazin vino fino

U Šibeniku će 19. i 20. marta biti održan gastronomski kongtres Chefs' Stage, na kome će se polemisati o kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u svetu gastronomije ali i uživati u dobroj hrani, domaćim namirnicama i prijatnoj atmosferi. Pored hrvatskih novinara, blogera i šefova, na kongresu će učestvovati i globalne gastronomske zvezde.

Ideja o organizaciji kongresa rodila se pre gotovo tri godine kada je šef i vlasnik šibenskog restorana Pelegrini Rudolf Štefan govorio Luciji Bilandžić i Hrvoju Petriću o potrebi ovakvog događaja u svrhu, pre svega, pravljenja platforme za druženje i razmenu iskustava, kao i za promociju gastronomije i podsticanja dijaloga na temu gastronomskog nasleđa i definisanja vizije budućnosti.

- Neverovatno je da ova regija regija u kojoj turizam i ugostiteljstvo imaju veliki značaj u BDP-u te uz obilje prirodnih lepota i kvalitetnih namirnica, ne uspijeva da dopre do turista orijentisanih prema gastronomiji niti zainteresovati goste više platežne moći koji putuju radi uživanja u bogatoj i visokoj gastronomskoj ponudi - navode organizatori, pomenuvši uspeh Ane Roš kao izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Gosti će doći iz Amerike, Kine, Rusije, Turske, Italije, Austrije, Nemačke i mnogih drugih zemalja. Ana Roš je prva pozvana i oduševljeno je prihvatila ponudu da postane prvi ambasador kongresa.

Srpski šefovi Andrej Simić i Stefan Barca (jedan vodi bistro Grad Hometown Food a drugi Rustic Gastro Pub, oba u Beogradu) na kongresu će zajedno sa popularnim ruskim šefom Anatolijem Kazakovim iz restorana Selfie (88. na World’s 50 Best) održati masterklas o pastrmkama i jeguljama na lokaciji Nacionalnog parka Krka. Na spisku su i šef Luka Košir iz Slovenije (Brunarica Grič), Antonio Begonja, dugogodišnje menažer restorana Per Se u Njujorku (tri Mišelinove zvezdice)...Dolazak je potvrdio je i Miroslav Uskoković, rođen u Vrbasu, a danas šef za peciva legendarnog njujorškog restorana The Gramercy Tavern. Iz Njujorka dolazi i zvezda bistronomije Julia Jaksić, a iz Berlina šef Sebastijank Frank iz restorana Horvath (dve Mišelinove zvezdice).

Na spisku je i šef Maksut Askar iz istanbulskog restorana Neolokal, mnogima poznat iz kulinarskih emisija na 24 Kitchen.

Organizatori su ponosni i na dolazak legende londonske fine dining cene, Silvana Điraldina iz restorana Le Gavroche, kao i na gostovanje Enrika Vinjolija iz Osterije Franceskane, jednog od najboljih restorana na svetu.

Detaljan program je objavljen na web stranici www.chefsstage.com, a kongres će se odvijati na nekoliko lokacija: hotel Amadria Park u Šibeniku, u nacionalnom parku Krka, na lokalnim ostrvima i tvrđavama, na brodu, u restoranu Pelegrini i vinariji Bibich u Skradinu. Karte se mogu kupiti na preko servisa www.entrio.hr.