Početna»Novosti»Kuvar iz Srbije - pionir ekološkog ugostiteljstva!
19.02.2020.

Kuvar iz Srbije - pionir ekološkog ugostiteljstva!

Ugostitelj Luka Balać, zajedno sa kolegama iz Španije i Portugala, otvorio je u Helsinkiju restoran koji radi po principu nulte proizvodnje otpada

novost kuvar iz srbije - pionir ekološkog ugostiteljstva vinski magazin vino fino
Karlos Enrikes, Luka Balać i Albert Frank Suner. Foto: Nolla (Nikola Tomevski)
Luka Balać, mladi kuvar rodom iz Srbije koji danas živi u Finskoj, postao je jedan od pionira ekološki svesnog kuvanja! Zajedno sa kolegama iz Španije i Portugala, Karlosom Enrikesom i Albertom Frankom Sunerom, Balać je u Helsinkiju otvorio restoran Nolla koji radi po principu nulte proizvodnje otpada. A Nolla na finskom znači nula.

Priču o ova tri kuvara objavio je naš Energetski portal, koji je u razgovoru sa Lukom Balaćem preneo iskustva u radu u ovakvom restoranu koji postavlja visoku lestvicu u svetu ugostiteljstva. Princip rada je naoko jednostavan, ali zahteva pažljivo planiranje, objašnjava Luka za Energetski portal:

- Delovi lanca proizvodnje u kojima nastaju najveći gubici su pakovanje i priprema obroka. Od dobavljača ne prihvatamo ništa što dolazi u ambalaži koju je nemoguće upotrebiti ponovo. U restoranu nudimo samo jedan meni od ukupno 6 jela, od kojih posetioci biraju ili 4 ili svih 6, tako da možemo da pripremimo odgovarajuće količine - govori Balać.

Špansko-portugalsko-srpski tim je jako usavršio primenu rada bez otpada, toliko da u restoranu nema ni kanti za smeće! Svi se otpaci kompostiraju ili vraćaju snabdevačima radi uzgoja nove hrane, tvrde osnivači restorana Nolla, a prenosi Energetski portal.

Foto: Nolla

Balać je za finske medije ranije objasnio da je glavni motiv za otvaranje ovakvog restorana bila neverica pred time koliko se hrane baca u običnim restoranskim kuhinjama.

- Nas trojica shvatili smo da nas užasava količina otpada koji nastaje u restoranskom poslu. Želeli smo da smanjimo tu količinu. Naš je cilj, takođe, da navedemo druge ugostitelje da osmisle pametne načine da u svim fazama restoranskog posla, od nabavke namirnica do uklanjanja otpada, umanje rasipanje hrane - rekao je Luka za finski magazin Avotakka. U ovom magazinu istakli su da je pristup trojice ugostitelja izuzetno razuman i da ga može primeniti svako - od kolega u poslu do onih koji kuvaju kod kuće.

- Njihov model je vrlo smislen i u ekonomskom i u finansijskom pogledu. Restoran Nolla napravljen je sa ambicijom da služi izuzetno kvalitetnu hranu i da vrši pozitivan uticaj na prirodnu sredinu. Svi koji kuvaju kod kuće mogu da slede njihov primer, planirajući unapred jelovnik za celu nedelju, što dovodi do toga da se sve namirnice iskoriste bez viškova - navode u magazinu Avotakka.

Jedan od najšarmantnijih detalja u vezi sa restoranom je i to što se reklamira pomoću poklon-kartica iz kojih raste cveće! Poklon-kartice su napravljene od papirne pulpe i semena, a kada se posade u saksiju, iz njih niče makov cvet. O kompostu ne brinite: restoran Nolla obezbediće ga besplatno.