Početna»Novosti»Lansiran je Mišlenov vodič za Beograd!
07.12.2021.

Lansiran je Mišlenov vodič za Beograd!

Dvanaest restorana osvojilo je preporuke Mišlenovih inspektora, jedan je dobio nagradu Bib Gourmand, a jedan - priznanje za održivu gastronomiju

novost lansiran je mišlenov vodič za beograd vinski magazin vino fino

Upravo je, pre samo nekoliko minuta, lansiran Mišlenov vodič za Beograd! Početna selekcija restorana u Beogradu obuhvata 14 lokala, smeštenih u raznovrsne prostore, od tržnog centra do bivše carinarnice. Nažalost, nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu, a sledeći restorani zavredili su preporuke strogih Mišlenovih inspektora:

Comunale Cafè e Cucina
Ebisu
Enso
Gušti mora
Homa
JaM
Langouste
Legat 1903
Magellan
Mezestoran Dvorište
Salon 1905
The Square

Restoran Iva New Balkan Cuisine dobio priznanje Bib Gourmand, za restorane sa odličnim odnosom cene i kvaliteta. Posebno je istaknut i restoran Bela Reka, za, kako se navodi, posvećenost održivom kulinarstvu.

Za Iva New Balkan Cuisine rečeno je da je posredi, kako piše na sajtu Mišlena, "prijateljski restoran i kafe u komšiluku, kome je nagrada Bib Gourmand dodeljena za odličan kvalitet po umerenoj ceni". "U ovom restoranu modernog dizajna gurmani mogu da uživaju u kvalitetnim i zasitnim balkanskim receptima koji su suptilno unapređeni". Beloj Reci odato je priznanje za, navodi se, "promovisanje lokalnih farmera i proizvođača i za očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje".

Kako se navodi na sajtu Mišlena, selekcija sadrži širok spektar kuhinja, od klasične i autentično naše, do savremene i kreativne, od srpske i mediteranske do japanske.

- Raznovrsna kuhinja Srbije, koja je nastala zahvaljujući geografskoj lokaciji između Istoka i Zapada i bogatstvu kulturne razmene tokom istorije, stvorila je jaku i šaroliku kulinarsku kulturu koja obiluje turskim, mađarskim i balkanskim uticajima - navode u Mišlenu i dodaju:

- Srpska bogata i plodna zemlja obezbeđuje predivan raspon kvalitetnih namirnica tokom čitave godine, a Srbija je kroz istoriju poznata i po svom vinogradarsrvu. Rezultat je kulinarska scena koja je vibrantna, popularna i pristupačna za sve.

Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još 2020, kada su i objavili da će do kraja godine u Srbiji biti dodeljene prve zvezde. Zatim su zbog loše epidemiološke situacije, dolazak odložili za proleće 2021. godine. Pre Srbije, u Mišlenovom "sazvežđu" već su se našle Hrvatska i Slovenija, dok je u njujorškom izdanju vodiča pre nekoliko meseci preporuku dobila srpska kafana koja se baš tako zove, Kafana, i u kojoj se služe srpska jela i čiji su vlasnici Srbi.

Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand.

Inspektori Mišlena potpuno su anonimni i ne smeju da prihvataju besplatne obroke niti bilo koje druge poklone restorana. Nakon ocenjivanja restorana po nekoliko kriterijuma: kvalitet hrane koji ne sme da oscilira, ličnost glavnog kuvara i njegovo majstorstvo u kuhinji, kvalitet namirnica, kao i odnos cene i ponude, inspektori pišu izveštaje na osnovu kojih se dodeljuju i oduzimaju zvezdice.

Zanimljivo je da čak ni neki od direktora Mišlena ne znaju imena inspektora, kojima se savetuje potpuna diskrecija u obavljanju ovog posla, čak i u svom privatnom okruženju.

Jedna zvezdica označava prvoklasnu hranu, vrednu zaustavljanja tokom putovanja. Dve zvezdice - izvanrednu hranu zbog koje se skreće sa puta. Legendarne tri zvezdice rezervisane su za restorane zbog kojih se planira zasebno putovanje.

Prvi Mišlenov vodič objavljen je 1900. godine - firma za proizvodnju automobilskih guma je, u vreme kada je u Francuskoj bilo samo 300 automobila, želela da podstakne novi vid drumskog putovanja, a Francuzima je i tada, kao i sada, najlakše bilo prići preko gastronomije. Prvi vodič sadržavao je i uputstvo za zamenu guma na automobilu. Dvadeset i šest godina kasnije, dodeljene su i prve Mišlenove zvezdice koje su u međuvremenu postale standard u ugostiteljskom biznisu i koje odolevaju svim krizama, pa i ovoj aktuelnoj.

.

Povezani unosi