Početna»Novosti»Legendarna vina u Londonu se prodaju u bescenje!
15.05.2020.

Legendarna vina u Londonu se prodaju u bescenje!

Vrhunski restorani u britanskoj prestonici rasprodaju svoje vinske kolekcije kako bi lakše preživeli višemesečno zatvaranje zbog pandemije

novost legendarna vina u londonu se prodaju u bescenje vinski magazin vino fino
U više restorana u Londonu koji se mogu podičiti veličanstvenim vinskim kolekcijama u toku je vrlo zanimljiv trend: rasprodaja vinskih kolekcija po izuzetno povoljnim cenama! Ideja ugostitelja je da se oslobode viškova vina koja ne mogu da prodaju tokom pandemije i da obezbede kapital za dalji rad, uz, naravno, publicitet koji se stvara pri objavi prodaje arhivskog, čuvenog vina po dva ili tri puta manjoj ceni od one u vinskoj karti.

Kako javlja britanski Telegraf, jedan od ugostitelja koji su prvi počeli sa rasprodajama je Vil Lender, vlasnik restorana The Quality Chophouse. On je, nakon pažljivog "pretresa" vinskog podruma restorana, napravio kolekciju po imenu "Krunski dragulji" i ponudio je na onlajn prodaju u svojoj vinoteci Quality Wines u Faringtonu. Kutija sa šest boca vina staje oko 4.000 evra, a u njoj se nalaze vina kao što su Domaine des Comtes Lafon Perrières 1990, Meursault Premier Cru, Gaja Costa Russi Langhe-Barbaresco 1978 i Château Lafite 1986.

- Pomislili smo: hajde da organizujemo jednu zaista ludu prodaju i da vidimo da li će se vina prodavati. Ideja je bila da nastavimo sa ovim ukoliko vina počnu da se prodaju na ovaj način - rekao je Lender.

Suvlasnik lanca restorana Sager + Wilde, Majkl Seger, takođe prodaje jako vredna vina iz restoranske kolekcije.

- Imamo 800 vina, a pola od toga je gotovo nemoguće pronaći u Velikoj Britaniji - rekao je Seger, dodavši da neke boce prodaje i 1.000 funti jeftinije od bilo koga u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Uvek ćemo pronaći još vina. Ako mi je jedna opcija da imam skupocen vinski podrum a da posle osam godina uspešnog rada u svom restoranu počnem da radim za nekog drugog, a druga - da rasprodam vina i ponovo otvorim svoj restoran ali sa manjom vinskom kartom, onda definitivno biram ono drugo. Nijedno vino nije vredno moje slobode - rekao je ugostitelj, najavivši da će vina biti prodarta najbržim kupcima.