Početna»Novosti»Makedonski vinari uspešno se predstavili u Strazburu
20.04.2019.

Makedonski vinari uspešno se predstavili u Strazburu

Predstavnici Udruženja "Vina iz Makedonije" pred Komitetom za poljoprivredu Evropskog parlamenta predstavili su planove za unapređenje vinske industrije u regionu

novost makedonski vinari uspešno se predstavili u strazburu vinski magazin vino fino

Da vinari iz ovog regiona intenzivno tragaju za uključenjem u evropske vinske tokove pokazao je skup održan u Francuskoj, na kome su se predstavili makedonski vinari. Udruženje "Vina iz Makedonije" predstavilo se kao uspešan primer udruženja vinara iz regiona jugoistočne Evrope na Konferenciji za vino u Strazburu, održanoj 16. aprila. Predstavnici udruženja pred Komitetom za poljoprivredu Evropskog parlamenta predstavili su situaciju i planove za unapređenje vinske industrije u regionu, kao i uspešnu integraciju globalne i evropske ekonomije.

U Udruženju kažu da je na ovom skupu zatražena podrška od evropskih poslanika za definitivno stavljanje vinskog regiona Makedonije na enološku kartu Evrope.

- Ova konferencija je bila odlična prilika da se čuju činjenice o proizvodnji vina, aktuelnim trendovima i potrošačkim navikama u Evropskoj uniji. S druge strane, imali smo priliku da istaknemo potencijale regionalne vinske industrije, kao i prioritete u odnosu na unapređenje konkurentnosti, zaštite geografskog porekla i registracije geografskih oznaka. Iskoristili smo posetu Strazburu kako bismo u narednom periodu potražili podršku sadašnjih poslanika iz EP o korištenju imena vinskog regiona Makedonije i koordinaciju svih srodnih pravnih i stručnih aspekata vezanih za ovo pitanje, rekla je Elena Mladenovska-Jelenković, izvršna direktorka Udruženja "Vina iz Makedonije".

- Na ovoj konferenciji pred poslanicima predložila sam incijativu za formiranje balkanske platforme za zajedničke promocije vina iz regiona i razvoj vinskog turizma, za aktivnost za koju očekujemo podršku u procesu pridruživanja EU - dodaje Elena Mladenovska – Jelenković .

U okviru konferencije organizovana je studijska poseta vinskim regijama u Francuskoj i Nemačkoj, kao i degustacija vina iz zemalja učesnica iz Jugoistočne Evrope.