Početna»Novosti»Makronova vinska diplomatija opčinila Kineze
07.11.2019.

Makronova vinska diplomatija opčinila Kineze

Predsednik Francuske poklonio je Siju Đinpinu, predsedniku Kine, bocu legendarnog vina Romanee-Conti 1978

novost makronova vinska diplomatija opčinila kineze vinski magazin vino fino
Francuski predsednik Emanuel Makron, poznat kao veliki poklonik vina, ponovo se pokazao kao majstor u korišćenju vina kao rafiniranog diplomatskog oružja, donevši Siju Đinpinu, predsedniku Kine, bocu legendarnog vina Romanee-Conti 1978, vrednog najmanje 20.000 evra, i odabranog tako da u sebi nosi veliki simbolički naboj. Dva državnika uživala su u ovom vinu u Šangaju, na sajmu International Import Expo, a povod za proslavu bilo je potpisivanje izuzetno važnog sporazuma EU i Kine o sprečavanju falsifikovanja hrane i vina.

Kako je otkrio Dekanter, burgundac iz istorijske vinarije Domaine de la Romanee-Conti poslužen je na večeri priređenoj za dva predsednika, a Makron i Đinping imali su na samom sajmu priliku da zajedno probaju još tri velika francuska vina, i to Corton Grancey Grand Cru 2010 kuće Domaine Louis Latour, potom Château L’Hospitalet, La Clape, Coteaux du Languedoc 2016 kuće Gérard Bertrand, i Cheval Blanc 2006.

Na ovaj način "pokrivene" su tri važne vinske regije - Bordo, Burgundija i Langedok-Rusijon, naveo je za Dekanter Žan-Mari Prat, somelijer čije je usluge zatražila francuska ambasada u Kini za ovaj veoma važan povod.

Najsjajnija zvezda ove selekcije svakako je vino Romanee-Conti 1978, koje je odabrano izvanredno znalački. Činjenica da je u pitanju jedno od najpoznatijih vina Francuske govori o tome koliki je značaj Jelisejska palata pridala ovom događaju, a izbor berbe je priča za sebe: 1978. godine je nastala najbolja berba ovog vina, a u Kini je tada na vlast došao Deng Sjaoping, reformator koji je Kinu uveo, na velika vrata, na svetsko tržište.