Početna»Novosti»MALVAZIJA ISTARSKA, A GRAŠAC FRUŠKOGORSKI
19.06.2020.

MALVAZIJA ISTARSKA, A GRAŠAC FRUŠKOGORSKI

Kakve veze imaju poseta sinu vojniku u Puli 1957. godine i primorska sorta vinove loze posađena usred Vojvodine? Odgovor se krije u vinariji Verkat

novost malvazija istarska a graŠac fruŠkogorski vinski magazin vino fino
Foto: facebook.com/vinarijaverkat/
Ima nečeg neobičnog u sestrama Vrkatić, Sonji i Nataši, vlasnicama male i mlade fruškogorke vinarije Verkat, smeštene u Čereviću. Njihov nastup jednostavno odskače od uobičajenog vinarskog senzbiliteta na kakav smo navikli. Ne libe se da pitaju, valjda potpuno svesne da se u vinarskom poslu još puno toga iza brda valja, a one su tek na početku. Potpuno otvorene u komunikaciji, iskrene, izvanredno pristojne i odmerene. Cela njihova priča možda baš zato deluje puna svežine i nove energije, što se najpre vidi tamo gde je najvažnije: u vinima.

Njihove svedene, ali upečatljive i dizajnerski perfektno izvedene etikete, kriju dva autentična bela vina i jedan razigrani, cvetni roze. Ceo portfolio svoje vinarije, i to iz dve berbe, Vrkatićke su uskom krugu trgovačke, somelijerske i novinarske publike, predstavile protekle sedmice na dve beogradske prezentacije, u Vino Bar & Shopu i vinoteci Wine & Pleasure.

Najupečatljivije njihovo vino, po kome će ih zapamtiti baš svako ko se ikada maši njihove boce, jeste istarska malvazija. Da, baš istarska malvazija i baš sa Fruške gore, iz njihovog vinograda na potesu Đinđevac. Ta se mediteranska sorta na Fruškoj gori našla slučajno još 1957. godine, kada ju je iz Istre doneo izvesni član Banoštorske zadruge, sadnicama pravdajući trošak puta čija je prava svrha bila poseta sinu vojniku u Puli.Kako bilo, taj je vinograd došao u posed porodice Vrkatić, vino se godinama pravilo za sopstvene potrebe, ali Sonja i Nataša odlučile su da osnuju pravu vinariju baš radi tog fruškogorskog kurioziteta. Njihova aktuelna malvazija iz 2018. tipična je i prepoznatljiva, sa malo više alkohola, topline i voćnog karaktera nego u izvornim istarskim verzijama. Nosi prepoznatljivu bademastu gorčinu i malo fine slasti. Malvazija iz berbe 2019. je pak potpuno suva, hrskava i puna svežine, lako podnoseći malo viši alkohol. Vrkatićke i Tanja Drakulić, njihov enolog, obradovale su publiku i premijernim uzorcima barikirane malvazije iz lanjske berbe, još uvek veoma mlade, ali već sada kremaste, pune i veoma aromatične. U svakom slučaju, njihova malvazija ima sve adute da bude pravi hit na domaćem tržištu.

Ipak, prava perjanica njihove vinarije je autohtoni grašac beli. Onaj iz 2018. potpuno je sazreo i razvio se, donoseći mirise zrelog stonog voća i finu mineralnost, dok berba 2019. obećava zaista mnogo. Potentno, sočno i vibrantno vino, izvanredne svežine, sa mirisima dinje, citrusa i sitnog belog cveća, tek nagoveštava pravac u kom će se razviti. Portfolio vinarije Verkat dopunjuje roze od muskat hamburga, prepoznatljivog karaktera, ali istovremeno dovoljno delikatan i svež da ne upadne u zamku grubosti i teškog i tupog mirisa ratluka od ruže.

- Sve tri sorte za koje smo se odlučile nose snažan lokalni karakter. Malvaziju u Istri ima svaka kuća, a tako je nekako i na Fruškoj gori sa grašcem. Pa i muskat hamburg je uobičajena sorta za tradicionalni, kućni roze u Sremu. Mi smo se potrudile da od tih tipičnih sorti napravimo nešto interesantno - kažu sestre Vrkatić i u zaključku najavljuju da za njihovu vinariju dolazi vreme da upotpuni sortiment i do kraja zaokruži svoju liniju vina:

- Vina radimo isključivo od sopstvenog grožđa, a trenutno tragamo za crnom sortom koja bi bila jednako autentična i u potpunosti zaokružila našu priču - kažu fruškogorske vinarke.