Početna»Novosti»Masimo Botura: Ne zaboravite odakle dolazite!
08.05.2022.

Masimo Botura: Ne zaboravite odakle dolazite!

Nastupi dva velika šefa, Masima Boture i Dabiza Munjoza, obeležili su treći, završni i ujedno najposećeniji dan Weekend Food Festivala u Rovinju

novost masimo botura ne zaboravite odakle dolazite vinski magazin vino fino
foto: Emica Elveđi / Pixsell
Weekend Food Festivala u Rovinju priveden je kraju, a program završnice nesumnjivo je bio jedan od glavnih motiva dolaska većine posetilaca. Glavni hit svakako su bila gostovanja najvećih zvezda festivala, šefova Masima Boture i Dabiza Munjoza. Ova dva šefa su u potpunosti napunila najveću festivalsku dvoranu, a njihovi su nastupi ispraćeni oduševljenim ovacijama.

Jedan od velikana gastro industrije Masimo Botura, maestralni virtuoz u kuhinji i vlasnik nekoliko restorana, među kojima je i svetski poznata Osteria Francescana, u inspirativnom razgovoru sa direktorom programa Weekend Food Festivala Hrvojem Petrićem otkrio je kako je to voditi restoransko „carstvo“, ali i ponudio savete za mlade šefove.

- Nema više izgovora. Nosimo veliku odgovornost i moramo preduzeti nešto jer smo potrebni svetu. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i ko ste, jer diverzitet i kultura su bitni - poručio je Botura. On je istakao i da se svet gastronomije kreće u smeru održive budućnosti, i da se neki koncepti koji nam se čini novima zapravo temelje na povratku u prošla vremena.

Boturin prethodnik na najvećoj pozornici festivala, Dabiz Munjoz, demonstrirao je zašto je 2021. proglašen najboljim šefom na planeti.- Postoje različita pravila za kreativnost, ali, pre svega, treba biti hrabar i spreman na grešku. To i jeste kreativnost – pogrešiti i sto puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji za koračanjem neutabanim putem stvaranja nečeg novog - poručio je Dabiz Munjoz.

Kada je reč o intrigantnim nastupima, izdvojio se i Translating flavors meksičkog šefa Santjaga Lastre, vlasnika restorana KOL, nosioca Mišlenove zvezdice. Ovaj šef je svoj nastup posvetio odgovorima na pitanje kako prevesti ukus, pri čemu je zanimljivom demonstracijom na pozornicu privukao brojne zainteresovane gledaoce. Zanimljiv je bio i panel Šlag na torti, koji su držale Ana Omazić. šef za poslastice senzacionalnog danskog restorana Alchemist, Maša Salopek, najbolja poslastičarka sveta i glavna poslastičarka Hiše Franko, i Ljupka Gojić Mikić, vlasnica poslastičarnice Jolie Petit.