Na zlata na Dekanteru, poslovično strogom ocenjivanju na kome se za svaki bod vinari moraju boriti daleko više nego na većini drugih nadmetanja, naši vinari već su navikli, a neki su dosegli i takav nivo kontinuiteta da ih osvajaju i po tri puta zaredom. Ni platine nam nisu strane, i do pre nekoliko dana Erdevikov Omnibus Lector 2015 bio je najbolje ocenjeno vino u novoj istoriji našeg vinarstva. Ali, malo ko se nadao da će iz Londona stići vest da je jedno naše vino ušlo u 50 najboljih od više od 18.000 uzoraka prispelih na sudijske stolove ovogodišnjeg takmičenja Decanter World Wine Awards. Najveće priznanje ikada za jedno srpsko vino, 97 poena, medalja
Best in Show i mesto na listi 50 najboljih vina za 2023. godinu na Dekanterovom ocenjivanju dobio je
Grašac 2020 vinarije Vinčić.
U razgovoru sa dobitnikom nagrade Best in Show i osvajačima svih zlatnih medalja za Srbiju provejava zajedničko osećanje ponosa zbog toga što iz berbe u berbu u Srbiji jača sinergija teroara, timskog rada, savremene tehnologije i poštovanja tradicije, sa sve boljim rezultatima na međunarodnoj sceni.
Prvi sagovornik je, podrazumeva se,
Aleksandar Saša Vinčić, vlasnik porodične vinske kuće koja je stvorila nešto sasvim izuzetno u berbi 2020 – grašac koji se upisao među najbolja vina sveta i dokazao da naš grašac, ta, kako kažu sudije Dekantera,
šarmantna narodska sorta, može da se uspne u vrtoglave visine.
- Nismo ni sanjali! Znali smo da imamo kvalitetno, izuzetno vino, očekivali smo zlato, ali ovo nas je potpuno iznenadilo. To je veliko priznanje za dugogodišnji trud. Znali smo da imamo odlično vino što nam je pokazala 2012. godina koja je bila izuzetna. Ispostavilo se da je 2020. još bolja, to smo odmah znali, grožđe je bilo odlično. Mnogo smo radili i u podrumu. Ključ svega je stari vinograd sa kog dolazi sirovina, a imali smo i puno strpljenja. Vino je dve godine odležalo u bocama što smatram da je veoma bitno. Taj grašac tek sad izlazi na tržište, prvobitno je bilo planirano za septembar, ali pošto nam telefoni svakodnevno zvone, biće i ranije. Posle ove nagrade Grašac 2020 izlazi na tržište sa punim jedrima. Već imamo pozive iz cele Evrope i Amerike. U ovom poslu pre svega nas vode ljubav i posvećenost, a zatim biznis i tržište. Ovo je veliki podstrek jer Dekanterovo ocenjivanje je „svetsko prvenstvo‟ za vina, to svi znaju. A rezultati imaju i svoje posledice – kaže Aleksandar Saša Vinčić za
Vino & Fino.
Aleksandar VinčićDa su Fruška gora i grašac idealan par zna se odavno. Ipak, čini se da baš ovaj grašac ima nešto posebno. Porodica Vinčić se već vekovima bavi proizvodnjom vina, a vinograd iz kog dolazi nagrađivani grašac star je više od 50 godina.
- Grašac sada dokazuje da je Fruška gora vrlo specifičan teroar, jedan od najboljih mikroklimata u Evropi, sa optimalnom količinom padavina i vlažnosti, smešten između dve reke. Teroar je jedna specifičnost. Druga, možda i značajnija je starost vinograda. Njegovo korenje se nalazi na dubini od četiri metra što znači da uzima potpuno drugačiju hranu iz zemljišta u odnosu na mlađe vinograde. Sredina u kojoj se nalazi njegovo korenje nije ni slična onoj u kome se nalazi loza posađena pre tri, četiri ili pet godina. Otuda dolazi mineralnost i kompleksnost našeg grašca. Imajte na umu da je to sorta koja se nalazi u trećoj epohi sazrevanja, po čemu je u kategoriji sa crvenim vinima, sazreva dugo čime se dobija kompleksnost. Zemlja u Molovinu je malo hladnija i ta produžena vegetacija u suvim godinama daje dobar rezultat. I ta 2020. godina je bila izuzetno dobra, pa je i vino sjajno izbalansirano - objašnjava Vinčić.
Kada je reč o budućim planovima, Aleksandar Vinčić kaže da je plan da se posvete vinogradima, kao i da do jeseni završe izgradnju nove vinarije.
- Za vrhunsko vino potrebno je vrhunsko grožđe. Cenimo naša vina malo više i to sa razlogom jer kada nemamo dobru godinu, mi nemamo ni vino. Prodamo grožđe i završimo priču - zaključuje Aleksandar Vinčić.
Vinarija Matijašević: priča o dva zlataMeđu zlatnim medaljama na Dekanteru, našle su se i dve etikete vinarije
Matijašević:
Tri Doline 2020 i
SoviNoa Fume Blanc 2021. Ovo je treća godina za redom da je sovinjon iz vinarije Matijašević ovenčan zlatom na najvažnijem svetskom vinskom takmičenju, a glavni enolog vinarije
Mladen Dragojlović saglasan je da su tri uzastopna zlata za sovinjon samo dokaz kontinuiteta i vrhunskog teroara.
Mladen Dragojlović- Imamo dobar tim ljudi koji zna šta radi. Stremili smo nagradama i ostvarili smo ih. Ne mogu da tvrdim za celu Šumadiju, ali za okolinu Orašca mogu: to je veoma dobar teroar za merlo od crvenih sorti i za sovinjon od belih sorti. Za sovinjon smo dokazali da je sjajan, ali mi je veoma drago što se dokazao i merlo vinarije Matijašević. Zaista sam verovao u to i gurao sam taj stil iako to vino nije od početka bilo dovoljno zapaženo od strane stručne publike. Ali, evo zlato na Dekanteru je dokaz da je to odlično vino, tipičnog bordovskog stila, koncentrisano i sveže, i da je to pravac koji bi većina vinara trebalo da sledi - objašnjava Mladen Dragojlović.
Misteriozni Mister Marselan stiže u SrbijuVinariji
BT sa Fruške gore ovo je drugi put da dobija zlato na Dekanteru za svoj
Mister Marselan 2021, etiketu koju, zanimljivo, ne možete nabaviti u Srbiji jer se ceo kontigent vina izvozi i prodaje u Kini.
Milan Nastić- Ovo je samo potvrda da radimo dobru stvar, pre svega sa grožđem, a onda i sa negovanjem i odležavanjem vina. Prvo zlato za marselan dobili smo 2018. godine na Dekanteru. Berbu iz 2021. godine, ovogodišnje zlatno vino, ponudićemo i u Srbiji, od jula, u odabranim vinotekama i restoranima - kaže
Milan Nastić, direktor i suvlasnik vinarije BT.
Drugi londonski ispit širaza iz ErdevikaOve godine zlatna medalja stigla je i za širaz
Stifler’s Mom 2017 vinarije Erdevik sa Fruške gore.
Ramazi Inaišvili, menadžer prodaje u ovoj vinariji, kaže da su konačno razbijene predrasude da na Fruškoj gori ne može da se napravi dobro crveno vino.
- Posle platine za belo vino, ove godine smo konačno postavili crvena vina na mesto koje im i pripada, 95 poena i zlatna medalja. To je dokaz da na Fruškoj gori može da se napravi vrhunsko crveno vino i da to nije podneblje pogodno isključivo za bele sorte. Posadili smo širaz koji je veoma zahtevna sorta, verovali smo da radimo pravu stvar, postigli smo veliki uspeh i sada možemo da budemo samo još bolji. Za nas, to je potvrda našeg rada, znanja i truda i dokaz da su naša vina prepoznata ne samo kod nama najdraže publike u Srbiji već i u više od 30 zemalja gde izvozimo – kaže Ramazi Inaišvili za
Vino & Fino.
Ramazi InaišviliOvaj vrhunski širaz ovenčan je srebrom pre dve godine na Dekanterovom ocenjivanju, dok je ove godine vino ponelo zlatnu medalju. Inaišvili kaže da je posredi rezultat evolucije ovog vina.
- To je kompleksno vino, odležalo dve godine u francuskim buradima, koje je konačno sazrelo. Očigledno mu je trebalo vremena, to je vino sa mnogo potencijala za koje je i Robert Parker procenio da ga ne treba otvarati pre 2025. godine - kaže Inaišvili.
Ipak, Inaišvili nije siguran da će se ova berba i dalje takmičiti. Prema njegovim rečima, sada je na tržištu aktuelna berba iz 2019. koja takođe pokazuje izvrstan potencijal. Sudeći prema tome, nagrade za širaz sa Fruške gore pristizaće i u budućnosti.
Stella Noir 2020: zlato u pravo vremeVinarija Jovac je jedna od najmlađih vinskih kuća u Srbiji, ali baštini tradiciju porodičnog vinskog podruma osnovanog 1922. godine. Kako kažu u ovoj kući smeštenoj u rejonu Tri Morave, između obronaka Juhora i plodne moravske ravnice, jovačko vino se sa uživanjem nekada pilo širom Evrope, a zlato sa Dekantera, koje je stiglo samo godinu dana nakon što je obnovljena vinarija Jovac izašla na tržište, veliki je podstrek za dalji rad.
Nagrađeno vino,
Stella Noir Single Vineyard 2020 je trenutno njihovo jedino crveno vino u ponudi, i posredi je kupaža kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa i prokupca. Jelena Tišma, brend menadžer vinarije Jovac, kaže da su u ovoj kući oduševljeni nagradom koja je stigla u pravo vreme:
- Stella Noir će se zahvaljujući ovom zlatu prodavati sama! Ta nagrada nam mnogo znači jer smo mlada vinarija i na tržištu smo tek od prošle godine. Trebalo nam je nešto što će nam pomoći na tržištu koje je već preplavljeno i na kome ima puno kvalitetnih vinarija. Konkurencija je svarno jaka, i to ovo priznanje čini još većim.
Jelena TIšmaJelena Tišma dodala je i da je u planu širenje ponude crvenih vina i da će ona biti stožer rada vinarije Jovac:
- Nameravamo da dalje razvijamo ponudu crvenih vina jer trenutno nudimo samo ovu kupažu dok su nam dve sortne etikete, kaberne i merlo, na odležavanju. Imaćemo i jednu specijalnu etiketu po imenu Two Barrels, limitirana serija napravljena kupažom dva najbolja bureta kaberne sovinjona i merloa. Crvena vina, dakle, planiramo da najviše potenciramo. Stella Noir i treba da bude vino koje nas predstavlja, a ovo zlato je dokaz da ono to već radi na najbolji način.