Početna»Novosti»METRO VINO GODINE: VINHAS DE MURÇA
01.07.2022.

METRO VINO GODINE: VINHAS DE MURÇA

Istorija Portugala u savršenom zrnu grožđa

novost metro vino godine vinhas de mura vinski magazin vino fino
U istoriji vina i vinske industrije dobro je poznata Antonija Adelaid Fereira, čijim bi se liderskim sposobnostima i preduzetničkom duhu moglo i danas pozavideti. Fereirinja, kako su je od milošte zvali, živela je u 19. veku u Portugalu, u dolini reke reke Douro gde se nalazi istoimena regija, koja je vekovima poznata kao izuzetna vinogradska oblast sa autohtonim sortama grožđa. Upravo sa imanja koje je prvobitno bilo u vlasništvu Fereire dolazi nam ovogodišnje METRO Vino godine - Vinhas de Murça.

Asortiman Vinhas de Murça predstavlja jedinstvenost Doura regije, kao i stil, ljudi ove zemlje i viševekovnu istoriju jednog od najlepših vinskih regiona na svetu. Ono što ova vina čini autentičnim jeste predominantno ručni rad u procesu. Ručna berba se praktikuje kako bi se sačuvala starija, zrela loza koja daje bogati ukus vinu, dok su za svaki grozd zaslužni vindimadores, lokalni berači. Antonija je osim inovacija u vinogradarstvu, ostala upamćena upravo zbog velikog poštovanja koje je imala kod lokalnih berača, ali i odanosti i brige prema radničkim porodicama koje su radile na njenoj zemlji i vinogradu.
Vinarije Douro regiona uzgajaju oko 13 domaćih sorti grožđa, uključujući i one najkarakterističnije za Portugal - Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz i Tinta Barroca, a neke od ovih autohtonih sorti mogu se naći i u selekciji Vinhas de Murça, zbog čega su ponosni nosioci značajnih nagrada. Vinhas de Murça crveno vino dobitnik je zlatne medalje na čak dva prestižna međunarodna takmičenja – MUNDUS VINI i BERLINER WINE TROPHY, dok je Vinhas de Murça rosé nagrađeno sa impresivnih 87 poena na MEININGER’S INTERNATIONAL ROSÉ AWARD takmičenju.

Sa nadmorske visine u rasponu od 200 do 600 metara, dolazi nam Vinhas de Murça crveno vino koje je sjajan primer ovog vina iz Duoro regiona. Ovo crveno vino odiše velikom kompleksnošću, bogatim notama tamnih i crvenih bobica, dobro integrisanim sa notama hrasta, koje nudi nepcu bogate, sveže i intenzivne senzacije. Za razliku od crvenog vina intenzivne boje tamnog rubina, Vinhas de Murça belo vino odlikuje prozirna i kristalno žuta boja citrina, dok se u ukusu odaju note tropskog voća i citrusa, sa doslednim intenzitetom, mineralnošću i svežinom.

Treći izbor iz ovogodišnje selekcije Vinhas de Murça čini rosé vino, prelepe svetloroze boje i intenzivne arome crvenog voća, čiji elegantan i izbalansiran ukus otkriva sjajan sklad voćnih nota i osvežavajuće kiselosti. Crveno bobičasto voće, svežina, kompleksnost i odličan ukus čine ovo vino savršenim saputnikom uz salate, morske plodove, azijsku hranu ili za jednostavno uživanje u čaši vina.

Belo vino iz asortimana Vinhas de Murça možete iskoristiti u pripremi ukusnog portugalskog specijaliteta AMEIJOAS „À BULHÃO PATO” od svežih školjki, crnog i belog luka na maslinovom ulju, sa par stabljika korijandera. Kada se svi ovi sastojci sjedine, podlijte ih sa belim vinom, kako bi se školjke otvorile i bile jednako izložene toploti. Nakon dodavanja limunovog soka i listova korijandera, školjke u belom vinu možete poslužiti sa svežim belim ili tostiranim hlebom. Ovaj način pripreme i posluživanja školjki u Portugalu nazvan je po pesniku iz 19. veka Rajmundu Antoniju de Buljao Patu.
Svake godine širom sveta METRO somelijeri traže partnera sa kojim će napraviti Vino godine. Za ovu misiju METRO bira isključivo partnere koje krasi izvrsnost uzgoja i proizvodnje, a ove godine oni dolaze iz portugalske regije Douro i donose jedinstvena Vinhas de Murça vina koja će ulepšati i istaći ukus najrazličitijih gurmanskih specijaliteta.