Početna»Novosti»Mišelinov vodič otkupio je kompaniju Wine Advocate!
25.11.2019.

Mišelinov vodič otkupio je kompaniju Wine Advocate!

Čuvena kuća koju je utemeljio vinski kritičar Robert Parker odnedavno je u vlasništvu najpoznatijeg svetskog restoranskog vodiča

novost mišelinov vodič otkupio je kompaniju wine advocate vinski magazin vino fino
Kompanija Wine Advocate, koju je utemeljio vinski kritičar Robert Parker, odnedavno je u punom vlasništvu kompanije Michelin Guide, objavio je magazin Forbes. U izjavi povodom ovog velikog koraka za obe kuće koje će od sada zajedno nuditi sveobuhvatni pregled globalne restoranske i vinske scene, Nikola Ašar, direktor Wine Advocate i izvršni direktor kompanije Michelin Experience Asia, rekao je da je, posle kupovine 40% akcija kompanije Wine Advocate pre dve godine, doneta odluka o punoj integraciji dve kompanije.

- Tokom dve godine upoznavali smo jedni druge i shvatili da Michelin i Wine Advocate dele iste stavove o važnosti potpune nezavisnosti od restorana i vinarija koje su predmet naših recenzija - rekao je, i dodao da obe kompanije slede istu rigoroznu metodologiju kada je u pitanju dodela zvezdica za restorane i ocena za vina.

Ono u čemu se kompanije ipak razlikuju je javni status kritičara: svi recenzenti kuće Wine Advocate poznati su javnosti, ističe Forbes, i mnogi čitaoci povezani su sa njima preko naloga na društvenim mrežama, dok su inspektori Mišelina anonimni. Razlog za ovo leži u tome što se vino ne može promeniti u prisustvu kritičara, dok se usluga i hrana u restoranima može bitno popraviti ako uprava sazna da im je "patrola" Mišelina došla u posetu. Ovo predstavlja za obe kompanije priliku za korisnu sinergiju, a već sada postoje planovi da šefovi sa Mišelinovim zvezdicama učestvuju na događajima na kojima će kritičari kuće Wine Advocate uparivati hranu i vino. Na taj način ojačaće se "selebriti" status kritičara koji pišu pod brendom Wine Advocate, a anonimnost Mišelinovih recenzenata biće sačuvana.

Nije poznato za koliko novca je prodat ostatak vlasničkog udela najpoznatijeg imena u svetu vinske kritike.