Početna»Novosti»MISLI GLOBALNO, UŽIVAJ LOKALNO!
05.10.2021.Igor Luković

MISLI GLOBALNO, UŽIVAJ LOKALNO!

Prokupac je autohtona sorta, njegovana vjekovima, pa mi je sasvim normalno i logično da biram vrhunsko domaće, radije nego osrednje strano – kaže Rambo Amadeus u razgovoru za Vino & Fino

novost misli globalno uŽivaj lokalno vinski magazin vino fino
screenshot: Agelast podkast/Galeb Nikačević
Muzičar, uspešni jedriličar i svetski mega car Antonije Pušić, odnosno Rambo Amadeus, čovek je čija se svaka reč pažljivo sluša i rado prepričava. Jedna od Rambovih manje poznatih strasti je i vino, zbog čega smo sa njim i razgovarali. Kako kaže u kratkom intervjuu povodom Dana prokupca, on vino doživljava kao lek i kao „ličnu kartu“ regiona. U nedavnom gostovanju u Agelast podkastu kod Galeba Nikačevića, Rambo se u par rečenica osvrnuo na prokupac koji se pio tokom razgovora i koji je on i doneo u studio. Na pitanje otkud baš prokupac u čašama, Rambo Amadeus kaže:

- To je pitanje stava: think global, drink local! Prokupac je autohtona sorta, njegovana vjekovima, pa mi je sasvim normalno i logično da biram vrhunsko domaće, radije nego osrednje strano.

Sastavni deo tvoje škole jedrenja čini i degustacija odabranih vina. Kojih tačno, i može li more i Mediteran uopšte, bez vina?

Kao što mi je normalno da u Srbiji biram prokupac, Ivanović na primer, tako u Crnoj Gori biram autohtoni vranac, naročito mi se dopao Sjekloća, jer je mekano, pitko, nema nikakvu oporost.

Šta za tebe predstavlja vino kao piće i kakva vina voliš i rado piješ?

Vino nije samo alkoholno piće, ono je mnogo kompleksnije od toga. Za mene je vino – lijek. Trudim se da uvijek pijem lokalno, ono što se uzgaja baš tu gdje sam se zatekao.

Mogu li lokalne sorte i vina kvalitetom da konkurišu onima iz slavnih regija?

Moram da priznam da su meni naše sorte značajnije, i što se mene tiče, taj posao je već obavljen.

Povezani unosi