Početna»Novosti»Mladi kuvari spremni za nadmetanje u Luksemburgu
15.11.2018.

Mladi kuvari spremni za nadmetanje u Luksemburgu

Junior Chefs Club Srbije, uz podršku kompanije Metro Cash & Carry, održao je generalnu probu u rezidenciji kanadske ambasade

novost mladi kuvari spremni za nadmetanje u luksemburgu vinski magazin vino fino
Junior Chefs Club Srbije, uz podršku kompanije Metro Cash & Carry, održao generalnu probu u rezidenciji kanadske ambasade

Sinoć je u rezidenciji Ambasade Kanade u Srbiji, uz podršku kompanije METRO Cash & Carry, održana generalna proba mladih kuvara okupljenih oko Junior Chefs Cluba Srbije, kao finalna priprema pred odlazak na kulinarsko takmičenje 2018 Villeroy & Boch Culinary World Cup u Luksemburgu.

Najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu – Villeroy & Boch Culinary World Cup – održava se trinaesti put za redom u Luksemburgu, od 22. do 27. novembra, pod pokroviteljstvom Svetske asocijacije kuvara.

Kao jedini ekipni predstavnik iz Srbije, u kategoriji regionalnih timova, takmičiće se tim mladih kuvara iz Junior Chefs Cluba, koji su do sada već pokazali da imaju veliki profesionalni potencijal i sjajnu gastronomsku budućnost, osvojivši bronzanu medalju na ovom svetskom takmičenju 2014. godine, a uspeh su potvrdili još jednom ekipnom bronzom i na Kulinarskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. godine.



Talenat koji naši mladi kuvari imaju prepoznala je i Njena Ekselencija, ambasador Kanade u Srbiji, Kati Čaba koja je pozdravila brojne zvanice, predstavnike diplomatskog kora, medija i kompanija u Srbiji, koji su se okupili da pruže podršku i prisustvuju svečanom događaju.

Juniorski tim kuvara priprema se za ovo takmičenje pune dve godine, od završetka prethodne Olimpijade, dok su aktivni treninzi trajali poslednjih godinu dana. Tokom tog perioda METRO HoReCa Centar u Beogradu bio je mesto gde je takmičarski tim Junior Chefs Cluba imao prilike da razvija i usavršava svoja znanja i veštine – kroz brojna predavanja, prakse sa nekim od najvećih domaćih i svetskih šefova, i uz približno 480 sati aktivnog kuvanja i treniranja sa svojim instruktorima i mentorima.

- Ulaganje u mlade, stimulacija mladih kolega i njihova edukacija, predstavlja najdugoročniju investiciju, kojom će se sigurno podići nivo kvaliteta kulinarske profesije u Srbiji, ali i uvećati njeno gastronomsko blago. Predstojeće takmičenje jedan je u nizu izazova i prilika da se odmere znanja i veštine, u izuzetno jakoj globalnoj konkurenciji - izjavio je predsednik Junior Chefs Cluba Srbije, Nikola Biševac, koji se ovom prilikom zahvalio na podršci domaćinima, Ambasadi Kanade, kao i kompanijama METRO, McCain, Kotanyi i Gastromaster.

Srpski tim predstaviće se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, sastavljenog iz dve kategorije – Pastry art i Culinary art – sa ukupno 5 različitih sekcija. Kroz sve ovo biće potrebno pokazati različite tehnike kuvanja, ali i tehnike oblikovanja, serviranja i kompozicija hrane.