Početna»Novosti»Mlado vino u harmoniji sa prirodom
22.11.2022.

Mlado vino u harmoniji sa prirodom

Doček vina iz nove berbe u kući Tikveš ove godine održan je u znaku zelene transformacije jedne od najvećih vinarija na Balkanu

novost mlado vino u harmoniji sa prirodom vinski magazin vino fino
U vinariji Tikveš u Kavadarcima 19. i 20. novembra održan je tradicionalni Festival mladog vina, koji se u ovoj velikoj vinskoj kući održava već 13. godina.

Festival mladog vina iz godine u godinu privlači sve veću pažnje celog regiona, a brojni gosti, saradnici i partneri vinarije iz zemlje, regiona i sveta imali su priliku da degustiraju mlada vina više sorti berbe iz 2022. godine.

Ove godine, Festival mladog vina održan je pod sloganom Za vino, u harmoniji sa prirodom, označavajući proces zelene i digitalne transformacije vinarije Tikveš u prvu zelenu vinariju u regionu.

Na manifestaciji su promovisani brojni projekti na kojima Tikveš intenzivno radi, a koji su usmereni na izgradnju inovativnih, digitalnih i održivih rešenja u procesu proizvodnje. Korišćenje obnovljivih izvora energije, sistem upravljanja otpadnim vodama, digitalizacija procesa uzgoja vinograda, lakše pakovanje u cilju smanjenja emisije CO₂, organska proizvodnja, samo su neki od projekata koje će u budućnosti moći da primene i druge manje vinarije i poljoprivredni proizvođači.

Na Festivalu mladog vina gosti su imali priliku da degustiraju vina ovogodišnje berbe, uživaju u dobroj hrani i muzici uz Kaliope, Vasila Hadžimanova i druge bendove kao i da doniraju u humanitarne svrhe.

Festival je otvorio Svetozar Janevski, predsednik UO vinarije Tikveš