08.10.2025.piše: Ana Rusanov Vračević
Moderna elegancija, a iz Župe!
Nova vina vinarije Rajković Wine Office

Miloš Rajković na degustaciji u vinoteci Wine & Pleasure
Ništa nije slučajno – kaže izreka. Tako je i sa činjenicom da je, baš pred sam deseti Dan prokupca 14. oktobra, plejada izuzetnih vina od ove srpske autohtone sorte koju imamo na tržištu, postala bogatija za dva sjajna prokupca vinarije Rajković Wine Office. Na degustaciji u vinoteci Wine & Pleasure, Rajković je predstavio dva elegantna, zaokružena i kompleksna prokupca, rasna predstavnika župskog teroara. U ovoj vinariji nije samo prokupac u fokusu, već su tu i dva vina od tamjanike koja su pokazala da dugogodišnjim radom u podrumu može da se izbegne zamka da sve tamjanike liče jedna na drugu zbog dominantne muskatne aromatike i da od ove sorte takođe mogu nastati kompleksna vina.
Kroz degustaciju pet vina iz vinarije Rajković vodio nas je Miloš Rajković koji iza sebe ima dugu porodičnu tradiciju proizvodnje vina i posebnu strast i viziju da od domaćih sorti pravi velika vina. Prema njegovim rečima, porodična tradicija udružena sa velikim radom i uz stručan nadzor enologa Marka Malićanina izrodili su moderna i drugačija vina koja razbijaju sve predrasude o domaćim sortama.
- Ne razumem animozitet prema tamjanici, ona će biti najprodavanije vino uvek iako je teška za rad zbog svog muskatnog karaktera. Tamjanika zaslužuje da bude u svakom restoranu i da se njome ponosimo, onako kako se Istriani ponose malvazijom – rekao je Rajković dok smo u čašama imali dva vina od ove sorte, Sofia tamjaniku, i tamjaniku iz premijum linije Nobile.
I dok nas je prva tamjanika oduševila svojom svežinom i lepim balansom aroma i kiselina, Nobile je zaista posebna etiketa koja je pokazala da od ove sorte mogu nastati strukturisana, kompleksna i velika vina o čemu govori podatak da je vino razvijano osam godina, a iz berbe 2024 proizvedeno samo 2000 boca.
- Poenta je u procesu odležavanja u hrastovim baricima koji mogu da se koriste samo jednom zbog izrazito jake aromatike koju drvo povuče. Ovo vino može da se poredi i sa sovinjonom i sa šardoneom kada pričamo o osećaju na nepcima. Ovo je potpuno drugačiji stil koji je dao sveže i pitko, a ipak kompleksno vino – rekao je Rajković i dodao da je ovogodišnja berba tamjanike izuzetno dobra, a da će se u novoj berbi zadržati an svežim vinima i manjem postotku alkohola.
Nakon tamjanike, ono čemu smo se posebno radovali i što je prevazišlo naša očekivanja su i dva prokupca – Prince rskavac 2023, izrazito voćno, sveže, zaokruženo i pitko vino, prokupac u svom punom sjaju i izrazu. Ponos vinarije je ipak, s punim pravom, prokupac Nobile 2023 koji je odležavao u 12 meseci u francuskom hrastu i sa 15,5 odsto alkohola – elegantan, mekan, čije vreme tek dolazi, a koji se već može naći na tržištu. Vino kome je potrebno dekantiranje, ukoliko ga otvarate odmah, pokazaće svu raskoš aroma i odlično se uklopiti uz mesne specijalitete srpske kuhinje.
Rajković Wine Office je vinarija koja se ozbiljno posvećuje svakom vinu negujući koncept „personalizovanog vinara“, proizvodeći laganija i elegantnija vina sa specifičnim izrazom sorte, svežija i sa manjim procentima alkohola. Uz jedan izrazito gastronomski roze, kupažu sorti malbek i sira kojim je otvorena degustacija, tamjanika i prokupac su u ovoj vinariji dobili novi, moderni izraz i predstavljaju ono što su se svi prisutni složili - moderna Župa.