Početna»Novosti»Morava i prokupac za vinske znalce iz Bordoa
10.06.2017.Nenad Kostić

Morava i prokupac za vinske znalce iz Bordoa

Dan pred održavanje Festivala šumadijskih vina, održan je prijem u Ambasadi Francuske na kome su gosti iz Francuske probali neka od naših najboljih vina

novost morava i prokupac za vinske znalce iz bordoa vinski magazin vino fino
U Ambasadi Francuske održan je prijem u čast sve aktivnije saradnje vinara okupljenih u Udruženje proizvođača vina Šumadije i njihovih kolega vinara iz Bordoa, najpoznatije vinske regije na svetu.

Dan pred održavanje Četvrtog festivala šumadijskih vina u Topoli, u radnu posetu Beogradu došli su Kristin Pekansen, direktorka Agencije za međunarodnu saradnju regije Nova Akvitanija, nove velike administrativne jedinice u Francuskoj kojoj pripada i Bordo, Stefan Bade, ekspert za ekonomiju i marketing u proizvodnji vina i Vesna Pakaj, direktorka savetodavne agencije ACTYF Conseil i zastupnik Udruženja vinara Šumadije na francuskom tržištu.

U lepom ambijentu bašte Ambasade Francuske, u predveče jednog od najprijatnijih dana ovog poznog proleća, gosti Beograda, potom vinski novinari i blogeri kao i novinari velikih informativnih medija, kao i pripadnici diplomatskog kora uživali su u vinima vinarija Katanić, Aleksandrović, Despotika, Kraljevska vinarija, Stari Hrast, Radovanović i drugih. Neki vinari su uz vina poslužili i tradicionalna srpska jela.

Gost Srbije Stefan Bade je u Srbiju doneo konkretnu pomoć za naše vinare, u vidu prenošenja nekih aspekata znanja o procesu proizvodnje vina. On je za Festival šumadijskih vina pripremio masterklas na temu „Ključni faktori uspeha u ekonomiji proizvodnje i prodaje vina – kako držati pod kontrolom troškove proizvodnje“. Iza suvoparnog naziva predavanja krije se, kako smo utvrdili, velika želja Stefana Badea da pomogne našim vinarima da što spremniji izađu na svetsko tržište. Stefan Bade kaže za Vino & Fino da su za njega naša vina bila pravo otkrovenje:

- Kada govorimo o vinima iz istočne Evrope, odmah pomislimo na tokaj i Mađarsku i na vina iz bivše Jugoslavije. Pre desetak godina smo se bacili na otkrivanje ili ponovno otkrivanje tih vina i desila su nam se neverovatna iznenađenja. Večeras, probajući razna vina, vidim da ovde ima fantastičnih berbi – rekao je Bade i dodao:

- Najiskrenije mislim da Srbija ima potencijal za kvalitetna vina od autohtonih, kao i međunarodnih sorti. Sa tim naročitim prirodnim okruženjem Srbija daje posebna vina koja joj omogućavaju da se izdvoji na međunarodnoj sceni. Ovde sam danas pio šardone kakav se u Francuskoj teško nalazi jer su i vaša zemlja i grožđe i proces proizvodnje drugačiji nego u Francuskoj.Na pitanje u kom pravcu bi trebalo da se razvija naša vinska industrija, Bade kaže da bi trebalo da „gađamo“ segment vrlo kvalitetnih i regionalno prepoznatljivih vina:

- Mislim da će se vaše vinarstvo razvijati na oba plana. Samo imajte u vidu da vi imate 70.000 hektara vina a Francuska ima 3 miliona i da treba da se fokusirate na zaista kvalitetna vina, najviše od autohtonih vrsta. Kupcima će to biti nešto zanimljivo i novo i želeće da to probaju. Imate vina sa velikim potencijalom u celom svetu, ima ih i za kineski i za američki ukus i mogu da se uparuju sa različitom hranom. Mi iz Bordoa smo srećni zbog toga što možemo da doprinesemo njihovoj većoj prepoznatljivosti u svetu.

Pitanje koje je omiljeno Badeovo vino dovelo je do sasvim neočekivanog odgovora:

- Neću vam reći koje mi je omiljeno srpsko vino ali imam da kažem nešto drugo. Moj četrnaestogodišnji sin se bavi sportom i jedan od heroja mu je Novak Đoković. On mi je rekao da Đoković ima reklamu za australijska vina. Mislim da to nije normalno. Kad imate svetsku ikonu tog ranga, šteta je da on reklamira australijska a ne vaša vina, iako razumem da je reč o velikom novcu. Mi slabo poznajemo Srbiju i njena vina. Moji prijatelji iz Francuske često ne znaju da Srbija uopšte pravi vina. To je šteta – rekao je Bade.