Početna»Novosti»Mumm napravio šampanjac namenjen astronautima!
11.06.2018.

Mumm napravio šampanjac namenjen astronautima!

Čuvena kuća je tokom poslednje tri godine radila na stvaranju šampanjca koji se može piti u uslovima nulte gravitacije

novost mumm napravio šampanjac namenjen astronautima vinski magazin vino fino
Vinarija Maison Mumm napravila je prvi šampanjac namenjen za konzumaciju u kosmosu! Čuvena kuća je tokom poslednje tri godine radila sa kompanijom Spade, koja radi na projektovanju predmeta za svemirske misije, na stvaranju šampanjca koji se može piti u uslovima nulte gravitacije.

Novi šampanjac nosi ime Mumm Grand Cordon Stellar, a kuća Mumm opisuje projekat, prema navodima Dekantera, kao "revolucionarni korak u vinarstvu koji omogućava astronautima i drugim svemirskim putnicima da uživaju u šampanjcu u kosmosu".

Mumm tvrdi da je futurustička boca napravljena tako da iskoristi prirodni gas u šampanjcu da, po saopštenju kompanije, "istisne tečnost u okvir oblika prstena, gde će ona lebdeti sve do daljeg istiskivanja u naročito oblikovanu čašu". Ova čaša ima dršku koja se sužava, nema široku osnovu i njena zapremina je veoma mala.

- Nulta gravitacija omogućava da tečnost trenutno pokrije celu površinu usta, pojačavajući ukus vina. Vino ima zaokružen ukus koji pri ovakvoj konzumaciji u potpunosti dolazi do izražaja - navode u kući Mumm.

Novo vino u kući Mumm opisuju kao intenzivniju verziju šampanjca Grand Cordon Champagne, sa jakim ukusima zrelog voća. Vino će se, kako navode, prvo služiti na komercijalnim turističkim letovima u kosmos.